13.11.2019 | 5 min branja | Blog

Obvezna zimska oprema vozila

Zakorakali smo v tisti del leta, ko bi vaš avtomobil že moral biti ustrezno opremljen za zimske razmere. Če niste prepričani ali so pnevmatike na vašem vozilu pripravljene na vožnjo v zimskih razmerah ali pa pnevmatik niste zamenjali, vam bo ta prispevek prišel še kako prav.  Pojasnili vam bomo, kakšna je obvezna zimska oprema v Sloveniji in drugod, kako izbrati primerno pnevmatiko, kakšna kazen vas lahko doleti, če vaše vozilo ni primerno za vožnjo v zimskih razmerah in kakšen vpliv lahko ima pnevmatika na kritje škode v primeru nesreče.

Obvezna zimska oprema pri nas in v tujini

V času med 15. novembrom in 15. marcem oziroma v primeru zimskih razmer mora biti vozilo opremljeno z zimsko opremo, kar določa Zakon o pravilih cestnega prometa.  Obvezno zimsko opremo sestavljajo štiri zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm ali letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm in snežne verige ustrezne velikosti. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo v primeru uporabe letnih pnevmatik imeti verige vsaj za stalno vklopljeno os.  Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, morajo imeti zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali na vseh kolesih letne pnevmatike in ustrezne verige ter lopato. Izjema pri uporabi zimskih pnevmatik je pri nas območje od Črnega kala do Sečovelj, kjer lahko tudi pozimi uporabljate letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm.

 V spodnji tabeli smo za vas zbrali še informacije o obvezni zimski opremi v tujini.

 

Obvezna zimska oprema v državah Evrope

DRŽAVA OBDOBJE OBVEZNE ZIMSKE OPREME GLOBINA PROFILA PNEVMATIKE
Avstrija od 1.11. do 15.4. (za vozila do 3,5 t le v času zimskih voznih razmer, za težja vozila pa ne glede na vozne razmere) 4 mm
Nemčija

V primeru zimskih voznih razmer (ni datumsko določeno)

minimalno 1,6 mm, priporočeno 4 mm
Italija

od 15.10. do 15.4.

*Vsaka regija sama določa, kdaj in katero zimsko opremo bo zahtevala. Zajeli smo skrajno začetno in skrajno končno obdobje.

3,5 mm
Hrvaška

od 15.11. do 15.4.

*zimska oprema je v tem obdobju nujna le na določenih cestah, ki jih najdete na tej povezavi. Na vseh ostalih cestah je potrebna le v primeru zimskih razmer.

4 mm
Bosna in Hercegovina od 15.11. do 15.4. 4 mm
Srbija od 1.11. do 1.4. 4 mm
Švica V primeru zimskih voznih razmer (ni datumsko določeno) Zimska pnevmatika, brez določene globine profila
Francija V primeru zimskih voznih razmer (ni datumsko določeno) 3,5 mm
Črna Gora od 15.11. do 1.4. 4 mm
Madžarska

Ni zakonsko določeno

*Obvezne snežne verige na pogonskih kolesih v primeru močnejšega sneženja ali snega na cestišču

 - 
Češka od 1.11. do 31.3. 4 mm
Slovaška

V primeru zimskih voznih razmer za osebna vozila

*za vozila nad 3,5 t je zimska oprema obvezna od 15.11. do 31.3.

3 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je pnevmatika na vašem vozilu kakovostna? Preverite!

Od 1. novembra 2012 morajo biti vse pnevmatike opremljene s tako nalepko:

 

Nalepka nam ponudi nekaj informacij, vendar načeloma premalo, da bi se z lahkoto odločili za nakup. Na nalepki niso navedene informacije o obnašanju pnevmatike na različnih podlagah in razmerah, prav tako pa ne ponudijo za mnoge pomembne informacije o obrabi gum.  Priporočamo, da pred nakupom primerjate teste različnih pnevmatik na trgu in poiščete primerne zase. Na tej povezavi najdete primer takih testov.

Kdo krije škodo v primeru nesreče?

Uporaba primerne pnevmatike za zimo je obvezna, zato bi v primeru, ko bi bila neustrezna pnevmatika vzrok za nastanek prometne nesreče, ostali brez kritja povzročene škode. Na dveh primerih pojasnjujemo, kdaj bi zavarovalnica škodo pokrila in kdaj ne.

Prvi primer:

Na avtomobilu so nameščene neustrezne pnevmatike. Cestišče je suho in škodni primer nastane zaradi neustrezne varnostne razdalje, do zaviranja pa ni prišlo. Zavarovalnica bi škodo krila tako iz naslova obveznega avtomobilskega zavarovanja kot kaska, saj neustrezna pnevmatika ni bila vzrok za nastalo škodo.

Drugi primer:

Na avtomobilu so nameščene neustrezne pnevmatike. Cestišče je zasneženo in zaradi neuspešnega zaviranja nastane škodni primer. Zavarovalnica bo oškodovancu sicer izplačala škodo, vendar bo povzročitelj škode moral zavarovalnici povrniti izplačano odškodnino.

Globe za neustrezno zimsko opremo

Voznika, ki nima ustrezne zimske opreme, lahko doleti denarna kazen 40 €. Če je zaradi prekrška onemogočen promet, denarna kazen naraste na 500 € in 5 kazenskih točk. V primeru, ko voznik ne očisti celotnega vozila pred vožnjo, ga lahko doleti denarna kazen v višini 200 €. Kadar ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah ali prepovedi vožnje, znaša globa 300 €.

Upamo, da so navedeni razlogi in primeri dovolj tehtni, da bo vaše vozilo v zimskih razmerah obuto v kvalitetne pnevmatike, vi pa varni na poti. Če se vam vseeno zgodi, da zaradi okvare ali nesreče obtičite na cesti, vam predlagamo, da preverite kako ukrepati še preden do tega pride.

 

PS: Poleg dobrih pnevmatik je dobro imeti tudi kakovostno avto zavarovanje. 

 

IZRAČUNAJ CENO ZAVAROVANJA G24 AVTO