17.05.2022 | 5 min branja | Blog

Pet vprašanj pred nakupom avto zavarovanja

Že od otroštva imamo določene sanje in si želimo, da bi se uresničile, ko odrastemo. Ena od najpogostejših želja, ki jo verjetno vsi delimo, je imeti lasten avto. Nakup avta je pogosto prvi mejnik v našem življenju.

Ko uresničite te sanje in kupite svoj najljubši avto, sledi naslednji korak, ki je ključen –  vzdrževanje avtomobila. Ta del je zelo pomemben, saj vključuje številne vidike. Eden od najpomembnejših je zavarovanje avta. Pri nakupu zavarovanja za avto se je dobro seznaniti z vsemi kritji, ki jih avtomobilsko zavarovanje omogoča in ugotoviti, katera bi bila najbolj primerna za vas in vaš avto. Pri izbiri vam lahko pomaga naslednjih pet vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred sklenitvijo avto zavarovanja.

Kakšna kritja ponuja avto zavarovanje?

Glavni vidik vsake zavarovalne police so zavarovalna kritja, zato morate preveriti, kakšne vrste kritij so na voljo. Obvezno zavarovanje rečemo pogovorno zavarovanju avtomobilske odgovornosti (AO), ki krije škodo, ki povzročite tretjim osebam in so posledice nezgode s trkom. Pri kasku in delnem kasku pa so krite recimo tudi škode nezgode brez trka, kot sta kraja in požar. Odločiti se morate, kaj vse potrebujete, nato pa izbrati ustrezna kritja za zavarovanje vašega avta. Pri G24 si lahko enostavno izračunate informativno ceno avto zavarovanja - vpišete le registrsko številko in 5 podatkov in že dobite informativno ceno zavarovanja G24 Avto.  

Kakšni so plačilni pogoji avtomobilskega zavarovanja?

Različne zavarovalnice imajo različne plačilne pogoje, ki so na voljo ob nakupu avto zavarovanja. Opraviti je treba podrobno raziskavo, da najdete tisto, ki najbolje ustreza vam. Pri G24 lahko avto zavarovanje plačate v enkratnem znesku (in prihranite 5 % na celotno premijo) ali pa izberete plačilo na 12 obrokov in prvi obrok plačate s kartico, spletno banko ali UPN-jem, preostalih 11 pa bremenimo vaš TRR račun s trajnikom (vi pa ste lahko brez skrbi, ali ste plačali UPN ali ne). 

Ali zavarovalnice ponujajo kakšne posebne popuste ali ponudbe pri avto zavarovanjih?

Svet je postal konkurenčen kot še nikoli prej in od tega lahko imate koristi vi, če se boste pametno odločili. Občasno imajo zavarovalnice posebne ponudbe in popuste za avto zavarovanja. Vedno lahko tudi vprašate, če lahko posebej za vas odobrijo kakšen popust. Pri G24 Avto lahko prihranite 5% tako, da plačate s plačilno kartico Diners. Če poleg tega odgovorite še na vprašanja "Želite nižjo ceno?"(na drugem koraku skleanja), lahko prihranite še do 9%. S plačilom v enkratnem znesku pa še 5 %. Skupaj torej kar do 19 %, saj se te tri akcije med seboj ne izključujejo. 

Ali zavarovanje avta vsebuje soudeležbo (oz. odbitno franšizo), ki jo je treba plačati v primeru škode?

Pri uveljavitvi škodnega zahtevka je potrebno plačati soudeležbo oz. odbitno franšizo v primerih škode iz kritij kasko in delni kasko. Mnogi ljudje spregledajo to klavzulo in zanjo izvedo šele takrat, ko bi morala zavarovalnica izplačati škodo ali plačati popravilo. Pri sklenitvi avtomobilskega zavarovanja G24 Avto lahko izbirate svojo soudeležbo pri kritju Kasko. Izbirate med 100, 300, 600 ali 900 €. Višja kot je soudeležba, nižja je cena zavarovanja, izbira pa je odvisna od tega, koliko ste pripravljeni plačati v primeru škode. Pri Delnem kasku pa je soudeležba fiksna in znaša 50 € na vsako škodo. Več o kasku in delnem kasku in kakšna je razlika med njima si lahko preberete v članku "Kdaj kasko in kdaj ne".

Kako pomembna so dodatna kritja pri avto zavarovanju?

Dodatna kritja zavarovalnica sklene skupaj z avtomobilsko zavarovalno polico. Pri G24 Avto lahko izberete še naslednja dodatna kritja: 

  • Asistenca - organizacija pomoči in kritje stroškov v primeru okvare, poškodbe, uničenja, kraje, težav s ključi ali gorivom.
  • Nezgoda - nezgodno zavarovanje za voznika in potnika v primeru smrti ali v primeru invalidnosti v primeru prometne nesreče.
  • Pravna zaščita - kritje stroškov pravne obrambe v kazenskih in prekrškovnih postopkih zaradi prometne nesreče z vašim avtom. 
  • Odkup prve škode - omogoča, da ob uveljavljanju prvega zahtevka iz avtomobilske odgovornosti ne izgubite bonusa.
  • Zelena karta - mednarodno potrdilo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti.
  • Povečana nevarnost - voznik začetnik - potrebujete, ko vaš avto vozi voznik z manj kot 3 leti vozniških izkušenj ali voznik kandidat s spremljevalcem.

Če boste upoštevali teh pet glavnih točk, vam ne bo treba več skrbeti, ali ste izbrali prava kritja avto zavarovanja. Bodite pomirjeni in zavarovani, preden pritisnete na plin in s svojimi najdražjimi oddrvite na dolgo vožnjo s svojim avtomobilom.

Informativni izračun G24 Avto