06.07.2020 | 5 min branja | Novice

Nova zelena karta ni več zelena

Mednarodna karta za zavarovanje motornega vozila ali zelena karta bo postala enostranska črno-bela in nič več zelena. Vse zavarovalnice bodo tako svojim zavarovancem od julija naprej postopno začele izdajati enostranske črno-bele slovenske mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila.

Pri Generali G24 bomo s 7. 7. 2020 pričeli z izdajo nove verzije zelene karte. Radi bi izpostavili bistvene spremembe in novosti:

  • zelena karta ni več zelena, ampak bela. Tiskana bo na bel papir formata A4 (ukinja se obrazec na zelenem papirju);
  • vsi kontaktni podatki nacionalnih birojev so na voljo na novi spletni strani www.cobx.org, zato se s tem ukine zapis podatkov o nacionalnih birojih na hrbtni strani (hrbtna stran na novi različici zelene karte bo sedaj prazna).

Kaj se spremeni za zavarovanje Generali G24 ob nakupu »zelene karte«?

  1. Ob sklenitvi G24 Avto zavarovanja in izbiri zelene karte, boste tudi zeleno karto prejeli v elektronski obliki na svoj e-naslov (potrebno si jo bo natisniti).
  2. Kljub temu, da je uradni naziv poimenovanja zelene karte »mednarodna karta za zavarovanje motornega vozila«, jo bomo mi še naprej imenovali »Zelena karta«.
  3. V Sloveniji bosta od 1. julija 2020 tako veljavni obe verziji mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila (dvostranske zelene in enostranske bele). Več v uradni objavi SZZ in MNZ.
  4. Najkasneje do konca leta 2020 bodo vse slovenske zavarovalnice uvedle spremembo barvne podlage. S 1. 1. 2021 pa bo popolnoma opuščeno izdajanje dvostranskih zelenih kart na zelenem listu.

 

Zakaj potrebujete zeleno karto?

Vsi, ki imate v Sloveniji urejeno zavarovanje AO in registracijo vozila, boste od 1. julija 2020 v državah sistema zelene karte lahko že uporabljali nove zelene karte, ki jih bodo tuji državni organi priznavali za veljavne.

Zeleno karto potrebujete, ker se z njeno pomočjo najlažje dokazuje veljavnost zavarovanja avtomobilske odgovornosti v tujini zaradi njene poenotene vsebine v sistemu zelene karte. Zavarovalnica zeleno karto izda svojemu zavarovancu na podlagi sklenjene zavarovalne pogodbe zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

Mednarodna zelena karta je pomemben dokument, s katerim se udeleženci prometnih nesreč identificirajo, saj so na tem dokumentu vsi podatki, ki jih udeleženec prometne nesreče potrebuje za uveljavljanje odškodninskega zahtevka pri pristojni zavarovalnici oziroma drugi instituciji.

 

Kje je zelena karta še vedno obvezna za prestop meje?

Zelena karta je obvezna in jo je potrebno predložiti na meji ob vstopu v naslednje države: Albanija (AL), Azerbajdžan* (AZ), Bosna in Hercegovina (BIH), Belorusija (BY), Izrael (IL), Iran (IR), Maroko (MA), Moldavija (MD), Črna gora (MNE), Rusija (RUS), Tunizija (TN), Turčija (TR), Ukrajina (UA).

Slovensko zavarovalno združenje je konec leta 1997 pristopilo k Multilateralnemu (garancijskemu) sporazumu, na podlagi katerega nacionalni biroji zelene karte prevzemajo obveznost plačila škod, ki jih v državah podpisnicah povzročijo vozila z registrskimi oznakami njegove države.

 

Kje zelena karta ni obvezna, a je priporočljiva?

Če slovenski vozniki vstopajo v države navedene spodaj, na meji zelene karte ne kontrolirajo, je pa priporočljivo, da jo imajo pri sebi. Enak režim velja tudi za Makedonijo (MK), ker je z makedonskim birojem sklenjen enostranski sporazum o odpravi kontrole slovenskih mednarodnih kart za zavarovanje motornega vozila ob vstopu v Makedonijo.

Države, kjer zelena karta ni obvezna, a je priporočljiva:

Avstrija (A), Andora(AND), Belgija (B), Bolgarija (BG), Švica (CH), Češka (CZ), Ciper* (CY), Nemčija (D), Danska (DK),Estonija (EST), Francija (F), Finska (FIN), Grčija (GR), Madžarska (H), Hrvaška (HR), Italija (I), Irska (IRL), Islandija (IS), Luksemburg (L), Litva (LT), Latvija (LV), Malta (M), Norveška (N), Nizozemska (NL), Portugalska (P), Poljska (PL), Romunija (RO), Španija (E), Švedska (S), Slovaška (SK), Srbija* (SRB) in Velika Britanija (GB).

___________________

* V Azerbajdžanu (AZ), Srbiji (SRB) in na Cipru (CY) je zavarovalno kritje omejeno le na zemljepisna področja, ki so pod nadzorom vlade posamezne države, kar je navedeno tudi na mednarodni karti za zavarovanje motornega vozila pri mednarodnih oznakah navedenih držav. Podrobnejše informacije najdete na spletni strani: https://www.cobx.org/index.php/article/4130/green-card-system-final#content-8289