06.04.2018 | 4 min branja | Blog

Kasko zavarovanje – Je to pametna odločitev?

Vsi smo se že kdaj srečali z vprašanjem, kako zavarovati avto. Naj se poleg obveznega zavarovanja (AO) odločimo še za AO-plus, kasko ali ne? In če da, kakšen kasko na primer izbrati? Enoznačnega odgovora ni. Lahko pa se orientiramo po nekaj preprostih merilih.

Obvezno avtomobilsko zavarovanje (AO) je predpisano z zakonom. Krije materialno in nematerialno škodo, ki jo povzročitelj nesreče povzroči tretjim osebam oziroma na stvareh. Kaj pa škoda, ki jo utrpi povzročitelj? Za nematerialno škodo oziroma za odškodnino za telesne poškodbe v tem primeru poskrbi dodatno zavarovanje AO-plus in nezgodno zavarovanje voznika in potnikov v vozilu, za škodo na vašem vozilu pa kasko zavarovanje.

Kaj krije kasko?

Avtomobilsko kasko zavarovanje krije večino škode, ki jo vozilo utrpi med vožnjo ali v mirovanju. Vključuje vrsto kritij nevarnosti, njihova izbira pa je odvisna od naših potreb in načinov uporabe vozila.

Kasko je smiseln, če:

  • je avtomobil nov ali dražji,
  • smo avtomobil kupili na leasing ali kredit,
  • gre za avtomobil, ki je veliko v uporabi,
  • nimamo denarja za nenadna popravila škode ob nesrečah,
  • avtomobil vozi več različnih oseb.

Splošni ali delni kasko?

Splošno kasko zavarovanje zagotavlja visoko stopnjo varnosti za vaše vozilo. Pri novih avtomobilih je sklenitev zavarovanja splošnega kasko prej pravilo kot izjema. Obvezen pa je tudi za vse tiste, ki avto kupijo na leasing. Pokriva škodo, ki nastane v prometni nezgodi, ob naravnih katastrofah (požar, udar strela, vihar, toča, potres, plaz…), zaradi ravnanj tretjih oseb itd.

Poleg splošnega je mogoč tudi delni kasko. Krije tveganja, ki jim je vaše vozilo bolj izpostavljeno. Zanj se po naših izkušnjah najpogosteje odločajo lastniki starejših vozil in še to lastniki, ki niso sklenili zavarovanja splošnega kaska. Pri odločitvi, katere delne kombinacije kaska so primerne za vaše potrebe, je potrebno upoštevati več dejavnikov:

  • koliko kilometrov prevozite na leto,
  • kje parkirate – v garaži ali na odprtih parkiriščih,
  • kje vozite – na podeželju ali po mestih.

Če je avto parkiran v garaži, ga ni nujno potrebno zavarovati pred naravnimi in elementarnimi nesrečami; če je pogosto na parkirišču, se ga splača dodatno zavarovati proti kraji in pred škodo, ki se lahko zgodi na parkirišču; če pa vozimo v bližini gozdov, nam bo koristilo zavarovanje proti škodi zaradi divjadi.

Kdaj kasko opustiti oz. se zanj ne odločiti?

Višina premije se s starostjo avtomobila znižuje in z višanjem starosti avtomobila se manjša smiselnost kasko zavarovanja. Naši podatki kažejo, da delež kasko zavarovanj pade, ko vozilo doseže starost deset, enajst let. Vendar, kljub temu, da je višina premije odvisna od vrednosti novega avtomobila, to ne pomeni vedno, da kasko, če imamo starejši avto oz. avto manjše vrednosti, ni smiseln. Včasih je bolje nekaj dodatno plačati in imeti mirno vest, saj vemo, da bo v primeru nezgode za popravilo poskrbela zavarovalnica. Preverite, koliko bi za vaš avto znašala premija za kasko oz. delni kasko zavarovanje in se nato odločite, ali je cena primerna za vas. 

IZRAČUNAJ CENO KASKO ZAVAROVANJA G24