27.06.2019 | 4 min branja | Blog

Končno počitnice!

Na dopustu se prav vsi želimo sprostiti, pozabiti na naporen vsakdan in ubežati stresu. Vendar pa se težko pričakovano počitnikovanje lahko še prehitro sprevrže v "živčno vojno". Čas dopustovanja je namreč za nepridiprave zelo privlačen. Hiše so prazne in zanje zato še toliko bolj mamljive.

Da tudi vi ne boste postali eden izmed nesrečnežev, ki ga je v času počitnikovanja doletel klic policije, si le preberite nekaj preprostih, a zelo koristnih nasvetov. Nepridiprave lahko kar najbolj pretentamo povsem sami - s preprostimi dejanji, ki bodo poskrbela, da naše domovanje ne bo videti zapuščeno!

10 namigov, kako poskrbeti za dom v času počitnic

  1. Na socialnih omrežjih ne objavljamo podatkov o dopustovanju. Kdaj odhajamo ali kdaj se vračamo in kam odhajamo. Prav tako ne objavljamo fotografij iz počitnikovanja, v času, ko smo še vedno odsotni od doma. Vse te informacije in fotografije so za vlomilce ključne, da lahko organizirajo popoln vlom. Namesto tega o dopustovanju obvestimo le zaupanja vredne osebe.
  2. Preden odidemo na dopust, stopimo do soseda ali sorodnika in ga prijazno prosimo, če je pripravljen skrbeti za našo pošto in redno prazniti poštni nabiralnik ter od časa do časa zaliti cvetoče lončnice, rastline na vrtu itd., da ne bi ovenele in se posušile. S tem bo naše domovanje venomer oddajalo občutek vsestranske prisotnosti.
  3. Danes nam tehnologija omogoča marsikaj. Med drugim smo iznašli tudi časovna stikala, ki jih lahko namestimo na luči, radio ali TV. Le-ta nam omogočajo samodejen dneven vklop posameznih aparatov ob naključnem času. Z občasnim prižiganjem luči ter hrupom televizije in radia bo domovanje izgledalo 'živo' in polno ljudi.
  4. Uredimo tudi svojo okolico. Naj bo trava pokošena, vrt obran, smeti ne prepolne. Poskrbimo tudi, da bo vse orodje pospravljeno. Prva tako ne pozabimo pospraviti lestve ali česa podobnega, kar bi nepridipravi lahko izkoristili pri vlomu.
  5. Kljub urejeni okolici pa nepridiprave lahko pretentamo z ne povsem pospravljeno teraso. Mogoče lahko pustimo na njej kakšen vrtni stol ali stare čevlje.
  6. Osnovno, toda nujno - ne pozabimo zapreti vseh oken in če lahko, vrata zaklenimo dvakrat. Ne bodimo nespametni, včasih smo za prihod "nepovabljenih gostov" delno krivi tudi sami.
  7. Vlomilce lahko prelisičimo tudi z ne povsem zastrtimi okni, saj povsem zastrta okna kar sama od sebe govorijo o prazni hiši. Vendar bodimo pozorni. Vredni predmeti morajo ostati skriti očem in ostati na varnem.
  8. Pozabimo na navado puščanja 'rezervnih' ključev pod predpražnikom, v cvetličnem lončku ali v poštnem nabiralniku. Raje jih zaupajmo svojim sorodnikom ali pa jih pustimo pri sosedu.
  9. Seveda pa je kljub neštetemu najbolj zanesljiva uporaba alarma. Danes je že omogočena povezava alarmov doma z našimi pametnimi telefoni. Tako lahko kar s peščene plaže ali z vrhov gora, preko video kamere, spremljamo, kaj se dogaja v okolici našega doma. Nepridipravom lahko delo otežimo še z učinkovitim vratnim oziroma okenskim alarmom z javljalnikom prehoda. Naši zavarovanci lahko slednjega prejmete brezplačno prek članstva v Generali Clubu za 10 zbranih točk (več v katalogu ugodnosti na strani 28).
  10. Poskrbeti pa moramo tudi za preventivo, saj nas kljub vsem zgoraj naštetim ukrepom v času odsotnosti lahko obišče nepridiprav. V takšnem primeru je najboljša preventiva sklenjeno zavarovanje PaketDom.

Če se bomo v naprej dobro pripravili, se zavarovali tudi sami s turističnim zavarovanjem in upoštevali prej naštete nasvete, bodo prevarani prevaranti, mi pa bomo lahko uživali v brezskrbnih počitnicah.

Naj bo tudi vaše dopustovanje čim bolj mirno!