30.07.2019 | 5 min branja | Blog

V poletni »cestni« gneči

»Sodobna tehnologija sama po sebi ni dobra ali zla. Vse je odvisno od ljudi in s kakšnimi nameni jo uporabljamo.« (David Wong)

Tehnologija danes prodira v vse »pore« našega življenja. Nekateri so nad njo navdušeni, drugi nekoliko manj, saj s seboj prinaša novosti in spremembe. Kljub temu je vedno dobrodošla tam, kjer dviguje raven kakovosti bivanja, zagotavlja večjo varnost in rešuje življenja. V prihajajočih vročih poletnih dneh zna učinkovito pripomoči tudi k večji varnosti na obremenjenih cestah. Vas zanima kako? Našo varnost v prometu lahko bistveno povečamo z uporabo različnih asistenčnih varnostnih sistemov v avtomobilu.

Asistenčni varnostni sistemi, ki obetajo varnejšo prihodnost

Ali ste vedeli, da je za kar 90 % vseh prometnih nesreč kriv človek in za kar 57 % neposredno voznik? Asistenčni varnostni sistemi v vozilih ta odstotek lahko pomagajo znižati.

  1. Trenutno zelo popularen radarski tempomat je namenjen uravnavanju hitrosti avtomobila in spremljanju dogajanja na cesti pred vozilom. V primeru, da tempomat pred seboj zazna počasno vozilo, na to opozori voznika. Če se voznik ne odzove, sistem sam hitrost avtomobila zmanjša na hitrost prednjega vozila.
  2. Podobno ravna sistem za samodejno zaviranje . V primeru nevarnosti pred nami, sistem omogoči samodejno zaviranje. Razlika je v silovitosti reakcije in sposobnosti zaustavitve avtomobila, ne le zmanjšanje hitrosti.
  3. Uporabna in priročna za parkiranje je kamera za vzvratno vožnjo . Na zaslonu lahko pozicijo avtomobila opazujemo iz ptičje perspektive ali iz 360-stopinjskega pogleda okrog vozila.
  4. Vožnjo nam olajša in naredi varnejšo tudi sistem za zaznavo vozila v mrtvem kotu , ki spremlja bok našega vozila in njegov zadek. S tresenjem ali svetlobnimi signali nas opozori na vozilo v mrtvem kotu. Še posebej uporaben je ob prehitevanju ali na avtocesti.
  5. Ključna naloga sistema za ohranjanje voznega pasu je ohranjanje vozila na istem voznem pasu. Še posebej uporaben je na ozkih cestah in ozkih voznih pasovih.
  6. Sistem za samodejno prilagajanje žarometov in brisalcev ob spremljanju položaja avtomobila, hitrosti in naklona usmerja snop svetlobe v smer ceste, na vetrobranskem steklu pa zaznava količino vlage ter na podlagi tega prilagodi aktivnost brisalcev.
  7. Prometno nesrečo lahko prepreči sistem za zaznavanje utrujenosti voznika. Spremlja in analizira način vožnje voznika. Ko ugotovi znake utrujenosti voznika, aktivira ustrezno opozorilo, ki vozniku sporoča, da je čas za počitek.

Ali ste vedeli, da imajo avtomobili, ki so izdelani po aprilu 2018, obvezne štiri asistenčne varnostne sisteme? Sistem za nadzor vleke, ki preprečuje, da bi kolesa zdrsnila s pospeševanjem; sistem ABS in ESP, ki pomagata pri učinkovitem zaviranju; senzorje tlaka v pnevmatikah ter sistem eCall, ki omogoča samodejni klic v sili iz vozila na številko 112 v primeru prometne nesreče. Sistem eCall lahko aktiviramo tudi ročno s pritiskom na gumb.

Od 2021 se obeta 11-varnostnih sistemov v standardni opremi

Od leta 2021 naprej naj bi bila vsa nova vozila obvezno opremljena z 11-imi varnostnimi sistemi. S to uredbo Evropska komisija želi do leta 2030 zmanjšati število žrtev prometnih nesreč za 7.300, število hudo ranjenih pa za 30.900. Vsa nova vozila bodo opremljena s sistemom za samodejno zaviranje v sili AEB s prepoznavanjem kolesarjev in pešcev, vmesnikom za preprečitev zagona motorja vinjenemu vozniku, sistemom za zaznavanje zaspanosti in zmanjšanja pozornosti voznika, napravo za samodejno beleženje dogajanja tik pred in med prometno nesrečo, sistemom za opozarjanje voznikov vozil za avtomobilom pred silovitim zaviranjem, izboljšanimi varnostnimi pasovi, varnostnim vetrobranskim steklom, sistemom za zadrževanje avtomobila na voznem pasu, tempomatom s samodejnim prilagajanjem najvišje hitrosti vožnje omejitvam, povečano zaščito potnikov med bočnim trkom v drog in vzvratno kamero oziroma sistemom za zaznavanje prometa za vozilom.

Ob več kot dobrodošlih asistenčnih varnostnih sistemih v avtomobilih, smo za vas pripravili še nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da bo vaša pot na počitnice kar najbolj brezskrbna in nasvete kako zamotiti otroka med dolgo vožnjo .
_________________________________________________________________________________________________________
POZOR! Članom Generali Cluba nudimo ugodnosti ob nakupu asistenčnega varnostnega sistema, ki lahko prepreči marsikatero nesrečo. Mobileye 630 je napredni varnostni sistem, ki nas glede na dogajanje na cesti, predčasno opozori na nenamerno menjavo voznega pasu, na nevarnost naleta na pešca ali kolesarja, na branje znakov za omejitev hitrosti in nadzor dolgih luči, na nevarnost naleta na vozilo spredaj ter celo na zadostno varnostno razdaljo.

Koristen je tudi inteligenten GPS lokacijski sistem Trackimo. Omogoča namreč iskanje in sledenje oseb ali stvari, ki so nam najbližje in nam pomenijo največ. Prenosni sledilni napravi blackblox.card in blackblox box pa spremljata gibanje vozil v realnem času ter omogočata večje varovanje in nadzor nad vozilom.

Več o omenjenih sistemih in popustih ob nakupu najdete v katalogu ugodnosti in popustov Generali Cluba.
__________________________________________________________________________________________________________

Želimo vam zadovoljne, brezskrbne počitnice in predvsem varno pot.