30.03.2023 | 6 min branja | Blog

10 nevarnosti, ki se jih morate zavedati, pri sprehajanju psa

Pes je človekov najboljši prijatelj. V naše domove prinaša veselje, ki ga drugi ljubljenčki preprosto ne morejo prekašati. Še več, so odlična družba celotni družini, zlasti otrokom, in pomagajo izboljšati vzdušje v njej.

ženska s psom na povodcu v parku

Tako kot ljudje, pa tudi psi potrebujejo redne sprehode na svežem zraku, da se razgibajo in družijo z drugimi psi. A težko se je v naprej zavedati vseh nevarnosti, ki pretijo med sprehajanjem psa po ulici. Na srečo obstaja rešitev za večino strahov, to pa je sprehajanje psa na povodcu. Pravzaprav je v Sloveniji uporaba povodca za obvladovanje psov na javnih mestih, kjer je pričakovati večje število ljudi, predpisana v zakonodaji. Za neupoštevanje tega predpisa je zagrožena kazen 200–400 EUR.

1584648_GeneraliSlovenia-10DangersWhenWalkingYourDog_1_032723.jpg

Kljub temu pa se vsem nevarnostim ne moremo povsem izogniti! Lahko gre za odvrženo pokvarjeno hrano, ostre predmete, strup, ki ga nekdo namerno poškropi po pločniku, ali druge pse. V nadaljevanju članka smo podrobno pojasnili, kako ravnati, da boste lahko zaščitili svojega štirinožnega ljubljenčka.

10 nevarnosti pri sprehajanju psa po ulici

Zbrali in podrobno smo opisali 10 nevarnosti, ki prežijo na vašega psa, ko ga sprehajate po ulici. Morda na nekatere od njih niti ne pomislite.

1. Dehidracija psa med sprehodom

Pes lahko dehidrira tako pozimi kot poleti. Čeprav je res, da je treba tej nevarnosti posebno pozornost namenjati najbolj v vročih dneh, lahko pes dehidrira tudi sredi zime!

Najpogostejši simptomi dehidracije pri psih so gosta slina, suhe dlesni in dezorientacija. Preprečite jo tako, da imate pri sebi vedno steklenico/plastenko vode.

Namig! Obstajajo plastenke za vodo s pitnikom oziroma priloženo posodo, ki vašemu psu olajša pitje vode.

Ne spreglejte tega članka: 3 recepti za pasji sladoled in drugi nasveti za kužke v »pasji« vročini

2. Okužbe

Oh, ta pasja radovednost! Vaš ljubljenček verjetno ni nič manj radoveden od drugih psov. Čisto običajno je, da ovoha vsak vogal, poskuša ostanke hrane, ali pa smrček vtika v luknje v tleh. Pri tem pa lahko pride v stik s parvovirusi in bakterijami, zaradi katerih lahko vaš ljubljenček zboli. Zelo pogosti so tudi konjunktivitis in trebušni virusi, njihove posledice pa so lahko resne!

Najboljša preventiva proti okužbam je, da psa cepite. Omeniti je treba tudi otitis oziroma vnetje ušes. Če psu posušite ušesa, boste preprečili razmnoževanje gliv in mikroorganizmov na tem območju.

Namig! Psi se radi igrajo v stoječih lužah ali pijejo vodo iz njih, vendar so te polne bakterij. Zato se med sprehajanjem psa izogibajte lužam na ulici.

3. Zastrupitve psa

Čeprav je takšno početje težko razumeti, žal nekateri ljudje namerno odlagajo zastrupljeno hrano ob sprehajalnih poteh, da bi škodili ljubljenčkom. Za takšno ravnanje je sicer zagrožena denarna in celo zaporna kazen od 1 do 3 let. Gredo celo tako daleč, da v klobase ali koščke kruha vstavljajo rezila in druge ostre predmete. Zato ne smete dovoliti, da vaš pes poje vse, kar najde na tleh!

Prav tako lahko vaš pes pride v stik s pesticidi in strupi, ki so nastavljeni za obvladovanje drugih živali. V nekaterih parkih ali ulicah so denimo pogoste nastavljene pasti za miši in podgane. Ne pozabite pa niti na strupene gobe in rastline, ki lahko prav tako škodijo vašemu psu!

Namig! Ali se običajno s psom sprehajate po podeželju al ob njivah? V tem primeru ne pozabite, da zdravje psov ogrožajo tudi paradižnik, špinača, žafran, lilija, trobelika ali azaleja.

4. Opekline tačk 

V najbolj vročih dneh se beton in asfalt zelo segrejeta. Pogosto pozabljamo, da nas podplati čevljev ščitijo pred visokimi temperaturami, a to ne velja za blazinice pasjih tačk! Zato se izogibajte sprehodom psa v času največje vročine.

1584648_GeneraliSlovenia-10DangersWhenWalkingYourDog_2_032723.jpg

Namig! Tudi led in sneg lahko povzročita ozebline na blazinicah tačk. Svojega psa zaščitite tako, da tekanje po snegu časovno omejite.

👉 Morda vas bo zanimalo tudi to: S psom na gorske in planinske ture

5. Prometne nesreče 

Prometne nesreče so eden pogostih vzrokov smrti tudi pri psih. Ti se namreč lahko hitro prestrašijo in dezorientirajo, zato se lahko preveč približajo cesti. Prav tako imajte v mislih, da psi približevanje avtomobila pogosto ne dojemajo kot grožnjo. V bistvu se jim velika večina nagonsko ne poskuša umakniti.

Namig! Ko hodite ob prometnih cestah, imejte psa vedno na povodcu.

👉Ne spreglejte tudi tega članka: Pes v avtu: kako poskrbeti za njegovo varnost med vožnjo

6. Strupene žuželke in paraziti

Nekatere žuželke, na primer bolhe, klopi ali srčne gliste, predstavljajo resnično nevarnost, ki preži na vašega psa med sprehodom. Pomlad in poletje sta letna časa, ko so te žuželke najbolj aktivne. Drugo veliko grožnjo predstavljajo peščene muhe, ki lahko prenašajo lišmaniozo.

Druge, na primer črevesne gliste, domujejo v prebavnem traktu ljubljenčkov. Ocenjuje se, da ima to vrsto notranjih zajedavcev okoli 30 % psov. Poleg tega njihova jajčeca pristanejo v iztrebkih, zato svojemu ljubljenčku ne pustite, da se dotika iztrebkov drugih psov.

Namigi! Pse proti žuželkam pogosto zaščitimo s posebnimi zaščitnimi ovratnicami, a obstajajo tudi druga sredstva za odganjanje žuželk. 

7. Sončni žarki

Sončno svetlobo sestavljajo žarki vidnega spektra, obstaja pa tudi nevidno sevanje, na primer infrardeči in ultravijolični žarki, ki prodrejo globoko v kožo. V visokih odmerkih lahko ti žarki poškodujejo celice povrhnjice in povzročijo opekline na koži!

Nekatere pasme psov z malo dlake so bolj občutljive na dermatitis. Občutljiva so tudi območja okoli gobčka, ušes, trebuha, pazduh ali okrog oči. Lahko jih prizadane celo vročinska kap. Zato je pomembno, da v času z največjim sevanjem sonca omejite izpostavljenost ljubljenčka neposredni sončni svetlobi.

Namig! Na voljo so posebna sredstva za zaščito pred soncem, s katerimi lahko zaščitite svojega psa. Nekatere znamke ne puščajo sledi in nimajo strupenih snovi, če vaš pes začne lizati območje, na katerega ste nanesli zaščitno sredstvo.

👉 Morda se vam bo zdel zanimiv tudi članek o miganju s kužkom

8. Spopad psov

Vsi lastniki svojih psov ne vzgajajo pravilno. In tako kot pri ljudeh, tudi pri psih obstajajo tisti z močnejšimi in dominantnejšimi osebnostmi. Mnogi med njimi se prav tako socializirajo s fizičnim stikom ali ovohavanjem analnega in genitalnega predela drugih psov, vendar ti včasih fizičnega stika ne prenašajo tako dobro!

Med nevarnostmi sprehoda s psom po ulici je spopad z drugim psom ena od njih, ki se ji je treba zagotovo izogniti. Ugriz psa, ki spada med potencialno nevarne pasme, je namreč lahko tudi smrtonosen.

Priporočljivo je, da imate sklenjeno zavarovanje odgovornosti lastnika psa, saj nikoli ne veste, kaj se lahko zgodi med sprehodom. To zavarovanje ne krije le poškodb ljudi ali drugih psov z ugrizom, ampak tudi povzročitev prometne nesreče, če pes uide na cesto. To kritje je vključeno v zavarovanje G24 Kuža

9. Dezorientacija zaradi hrupa

Ste vedeli, da vaš štirinožni prijatelj lahko z ušesi zazna hrup z razdalje do dveh kilometrov? Psi imajo namreč zelo izostren, a tudi izjemno občutljiv slušni organ.

Motorji vozil, otroški jok v parku ali ulični hrup ... Visoko število decibelov hrupa v okolju lahko dezorientira vašega psa ali pa mu povzroči stres.

Ne spreglejte tudi tega članka o hrupu: Zakaj je kužke strah pokanja

10. Kršitev zakona in vaša odgovornost

Kot smo že omenili, morate svojega psa na javnih krajih, kjer lahko srečate druge ljudi, imeti na povodcu. V nasprotnem kršite predpise. Tudi sicer ste kot lastnik hišnega ljubljenčka po zakonu odgovorni za vsakršno škodo ali nevšečnost, ki jo povzroči vaš štirinožni prijatelj. Psi so po naravi zelo družabne živali. Včasih pa se zaradi nagona odzovejo impulzivno in nepredvidljivo.

Kar je zanje zgolj preprosto kopanje lukenj na sosedovem vrtu ali lovljenje otrok v parku, da bi se igrali z njimi, lahko drugi ljudje vidijo kot potencialno nevarnost. Če pride do neželenega dogodka, v katerega so vključene tretje osebe, je sklenjeno zavarovanje odgovornosti bistvenega pomena.

Še vedno nimate sklenjenega zavarovanja za svojo žival? Pri G24 med drugim nudimo zavarovanje G24 Kuža, ki obsega kritje bolezni, smrti, zdravljenja in odgovornosti za škodo tretjih oseb. Na spletni strani lahko v nekaj klikih pridobite informativni izračun za izbrani paket in tudi sklenete zavarovanje. 

Pasji park za varno socializacijo psa

Za prosto gibanje psov brez povodca so v večjih mestih uredili brezplačne pasje parke. V Ljubljani obstaja že šest pasjih parkov, lani so odprli prvi pasji park v Mariboru, najdemo pa jih tudi v drugih krajih po Slovenji.

Pasji park je namenjen temu, da lahko lastniki pse spustijo s povodcev in jim pustijo, da se igrajo s svojimi pasjimi prijatelji na ograjenem območju. S tem se poveča tako varnost psov, saj ti ne morejo steči na cesto, kot tudi občutek varnosti drugih sprehajalcev po bližnjih parkih in ulicah.

Spoznajte zavarovanje G24 Kuža, že od 4,17 € /mesec