10.05.2022 | 5 min branja | Blog

5 pomembnih vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred spletnim nakupom zavarovanja za tujino

Dopust je pravica in potreba vsakega posameznika. Omogoča vam, da se odklopite, sprostite, odpočijete in zadovoljite željo po potepanju. Toda potovanje v tujo državo ni vedno zabavno in varno. Letalska družba lahko izgubi vašo prtljago, lahko vam ukradejo potni list, nenadna bolezen pa vam lahko prekriža načrte glede potapljanja na koralnem grebenu. Statistika kaže, da se kar 51 % primerov izgubljene prtljage zgodi med prestopanjem – takrat, ko vi zamenjate letalo, vaš kovček pa ne.

Prav zato je zelo pomembno, da poskrbite za zavarovanje za tujino, preden se odpravite čez mejo. Zavarovanje za tujino je danes zelo enostavno skleniti – to opravite kar prek spleta. A še preden se podate na hitro spletno sklepanje, naj vam odgovorimo na par zelo pomembnih vprašanj:

1. Kakšno kritje zagotavlja zavarovanje za tujino G24 Tujina?

Nesreče, nevšečnosti in težave se pogosto zgodijo takrat, ko to najmanj pričakujete. Dobro je, da se pripravite tudi za takšne scenarije. Zato je priporočljivo, da poskrbite, da ima vaša izbrana polica zavarovanja za tujino kar najvišjo zavarovalno vsoto oz. znesek kritja – za vse nepredvidene dogodke in situacije. Izbirate lahko med zavarovalnimi vsotami: 30.000, 60.000, 110.000 ali 250.000 €. Višina je odvisna od tega, kako daleč potujete in kakšen je zdravstveni standard v državi destinacije. Če potujete v bližnje evropske države je lahko dovolj že 30.000 €, za ZDA ali azijske države pa je priporočljivo izbrati vsaj 110.000 € zavarovalne vsote.

2. Ali izbrano zavarovanje za tujino krije stroške zdravljenja?

Bolezen se lahko pojavi kot strela z jasnega. Med sprehodom po ulicah Pariza lahko staknete virozo, ali pa se mimogrede zastrupite s hrano po obedu v kakšni ulični restavraciji v Aziji. Morda zveni grozno, vendar so to primeri iz dejanskih potovanj. Zato je pomembno, da se zavedate, da je najboljše zavarovanje za tujino tisto, ki krije tudi stroške zdravljenja v primeru reševanja, nujnih reševalnih prevozov (tudi s helikopterjem) ter hospitalizacije.

Pandemija koronavirusa (COVID-19) je v zadnjih letih močno oklestila število potovanj. Ljudje se bojijo, da bi mi med obiskom v tujini zboleli in imeli zaradi tega kup nevšečnosti. Z zavarovanjem za tujino G24 Tujina ste lahko brez skrbi, saj vključuje t. i. COVID-krije, ki poskrbi za zdravstvene storitve v tujini če zbolite za koronavirusom, ali morate podaljšati bivanje zaradi samoizolacije za vas in vaše sopotnike (družinske člane, partnerja ali prijatelje iz skupne zavarovalne police).

3. Ali zavarovanje velja v vseh državah?

Če nameravate med potovanjem obiskati več držav, je priporočljivo izbrati zavarovanje za tujino, ki zagotavlja kritje na vseh vaših destinacijah. Izberete lahko območje Svet ali Balkan (tukaj so vključene države:Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Severna Makedonija). Izberite območje zavarovanja, ki najbolj ustreza vašim potovalnim načrtom.

4. Je zavarovanje za tujino obvezno za obisk države, v katero potujem?

V nekaterih državah, kot je Indija, zavarovanja za tujino ne zahtevajo, a je denimo že obvezno v številnih evropskih državah, kot so Avstrija, Grčija, Portugalska, Španija, Francija, Nemčija, Belgija, Luksemburg in Nizozemska. Pred načrtovanjem potovanja zato vedno preverite tovrstne zahteve držav, ki jih nameravate obiskati. 

5. Česa zavarovanje ne krije?

Čeprav je pomembno, da veste, kaj je vključeno v vaše zavarovanje za tujino, je enako (če ne celo bolj) pomembno vedeti, česa vaša polica ne krije. Na primer, tudi najboljše zavarovanje za tujino morda ne bo pokrilo vaših stroškov v primeru vojne ali terorističnega napada - ali pa ob poškodbah, ki so posledica sodelovanja v nevarnih športih. Podrobno branje pogojev in kritij zavarovanja za tujino vam bo dalo jasno sliko o tem, katero zavarovalno polico potrebujete.
Poleg osnovnega zdravstvenega zavarovanja za tujino lahko prek spleta sklenete tudi dodatna kritja kot na primer:

  • POTOVANJE - krije tudi stroške zaradi preklica leta, izgube ali kraje prtljage, zamude pri izročitvi prtljage ali zamude leta ter izgube ali kraje osebnih dokumentov...
  • NEZGODA - krije izplačilo zavarovalnine v višini dogovorjene zavarovalne vsote ali njenega dela zaradi operacije (v tujini ali doma) do katere je prišlo zaradi nezgode, ki se vam je pripetila v tujini ali smrti zaradi nezgode. 
  • ODGOVORNOST - krije vašo odgovornost za škode, ki jo v tujini povzročite tretjim osebam.
  • ODPOVED POTOVANJA - krije oziroma povrne stroške, ki ste jih imeli, ker ste odpovedali potovanje zaradi nepredvidenih dogodkov (na voljo samo pri celoletnem zavarovanju).
  • PREKINITEV POTOVANJA vam krije tiste stroške, ki jih utrpite zaradi predčasnega povratka s potovanja zaradi težje poškodbe, bolezni ali smrti tudi v vaši družini (iz kritja ZDRAVJE) in vam organizator potovanja ne povrne stroškov za neizkoriščen del bivanja na potovanju (na voljo samo pri celoletnem zavarovanju).
  • BANČNE KARTICE - krije škodo, ki jo utrpite zaradi zlorabe vaše kartice s strani tretje osebe, če kartico izgubite ali vam jo protipravno odvzamejo. Enako velja tudi, če vam ukradejo oz. protipravno odvzamejo gotovino.

Predlagamo, da si podrobneje o kritjih preberete v pogojih zavarovanja G24 Tujina