21.06.2023 | 5 min branja | Blog

7 nasvetov: Kako ravnati, ko se pojavi vročinski val

Vročinski valovi so obdobja izjemno visokih temperatur, ki lahko predstavljajo tudi tveganje za zdravje ljudi. Med vročinskimi valovi je ključnega pomena, da sprejmete potrebne ukrepe za zaščito ljudi in živali pred pregrevanjem in dehidracijo. Če veliko časa preživite na prostem, se lahko pojavijo znaki pregrevanja kot je omotica, slabost, utrujenost, nenavadno visok srčni utrip, vročina, krči mišice ali izguba zavesti. V primeru takšnih simptomov morate nujno poiskati pomoč zdravstvenega osebja.

Da do takšnih simptomov ne bi prišlo, smo vam pripravili 7 nasvetov, kako preprečiti posledice izpostavljenosti dalj trajajoče vročine.

AdobeStock_88676421.jpeg

Sedem nasvetov, kako ukrepati v vročinskem valu:

  1. Ostanite hidrirani: Med vročinskimi valovi je pomembno, da ostanete dobro hidrirani. Pijte zadostne količine vode čez ves dan, tudi če niste žejni. Izogibajte se alkoholu in kofeinu, saj lahko prispevata k dehidraciji. Poleg vode lahko pijete tudi izotonične napitke z dodanimi elektroliti, ki pomagajo nadomestiti izgubljene minerale pri povečanem potenju.

  2. Iskanje hladu: Zaščitite se pred vročino tako, da poiščete hladne prostore. Če imate dostop do klimatiziranih prostorov, ostanite v njih čez dan. Če nimate klimatske naprave, poiščite javne prostore, kot so knjižnice, trgovski centri ali kino dvorane, ki imajo klimatizirane prostore, kjer se lahko ohladite.

  3. Nosite ustrezna oblačila: Izberite lahka, ohlapna oblačila iz naravnih materialov, kot je bombaž ali lan. Takšna oblačila omogočajo boljše kroženje zraka in absorbirajo znoj, kar vam pomaga, da ostanete suhi in hladni. Nosite svetle barve, ki odbijajo sončno svetlobo, pokrivala za glavo in sončna očala, da zaščitite obraz in oči pred sončnimi žarki.

  4. Omejite telesno dejavnost: Med najbolj vročimi urami dneva se izogibajte intenzivni telesni aktivnosti na prostem. Če želite biti aktivni, to storite zgodaj zjutraj ali zvečer, ko so temperature nižje. Če se odločite za vadbo na prostem, poiščite senco in se izogibajte pretiranemu naporu. Poslušajte svoje telo in prenehajte z dejavnostjo, če se počutite neprijetno ali omotično.

  5. Uporabljajte zaščito pred soncem: Vročinski valovi so pogosto povezani z močnim soncem. Vedno uporabljajte zaščitno kremo z visokim zaščitnim faktorjem (SPF) in jo redno nanašajte čez dan. Pokrijte izpostavljene dele telesa, kot so ramena, roke in noge z lahkim oblačilom ali uporabite senčnik za zaščito pred neposredno sončno svetlobo.

  6. Tuširanje ali hladni obkladki: Če se počutite preveč vroče, si privoščite hladen tuš ali hladne obkladke. Stuširajte se z vodo takšne temperature, da vas ohladi. Lahko tudi ovijete vrat, zapestja ali čelo s hladno brisačo, da pomagate znižati telesno temperaturo. Če imate možnost, se ohladite v bazenu, reki, jezeru ali morju. 

  7. Skrbite za ranljive skupine: Vročinski valovi lahko še posebej ogrozijo ranljive skupine, kot so starejši, dojenčki, nosečnice, ljudje z zdravstvenimi težavami in hišni ljubljenčki. Poskrbite, da so ljudje in živali ustrezno zaščiteni pred vročino. Redno preverjajte svoje starejše sorodnike, sosede ali prijatelje, da se prepričate, ali so dobro hidrirani in če potrebujejo pomoč pri iskanju hladnega prostora. Za hišne živali zagotovite senco in dovolj vode, da preprečite dehidracijo. Nikoli ne puščajte otrok ali živali v avtomobilih, saj le nekaj minut lahko povzroči pregretje ali še hujše posledice. 

Zavedanje in skrb za svoje zdravje sta ključnega pomena med vročinskimi valovi. S temi nasveti boste bolje pripravljeni na soočanje s povišanimi temperaturami in zmanjšali tveganje za pregrevanje in dehidracijo. Ne pozabite poslušati svojega telesa ter se umakniti v hladnejše okolje, če se počutite slabo.

Nad vročinski val tudi z dopustom

Tudi dopust lahko pomaga proti neprijetnim posledicam vročinskega vala. Najpogosteje za poletni dopust izbiramo destinacije, ki so na morju ali v hribih v bližini rek in jezer. Vse vode imajo običajno nižjo temperaturo od našega telesa, zato odlično poskrbijo za nižanje telesne temperature. A pozor: ko se odpravite na dopust v tujino, ne pozabite na zavarovanje za tujino, ki poskrbi za vse nujne zdravstvene nevšečnosti, tudi nujni prevoz z rešilcem ali helikopterjem

Spoznajte vse prednosti zavarovanja za tujino G24 Tujina