03.11.2020 | 4 min branja | Blog

Avtomobilsko zavarovanje: Kdo je odgovoren za škodo?

Prometna nesreča je lahko pretresljiva izkušnja. Povsem naravno je, da ste takoj po nezgodi v šoku in težko razmišljate s trezno glavo. A situacijo vam lahko olajša razumevanje korakov, ki sledijo. V nadaljevanju si preberite, kako deluje avtomobilsko zavarovanje, da boste vedeli, kako ravnati po nesreči.

 

Takoj po nezgodi

Najprej preverite, ali so vaši sopotniki živi in zdravi. Najverjetneje bodo pretreseni, zato jih poskusite pomiriti. Če ni nihče poškodovan, lahko nadaljujete z naslednjimi ukrepi. Upoštevajte navodila v nadaljevanju, da boste imeli pri uveljavljanju odškodninskega zahtevka kar najmanj težav.

  • Nikoli ne smete odpeljati s kraja nesreče. Čim prej ustavite avto, ugasnite motor in prižgite varnostne utripalke. Območje označite z varnostnim trikotnikom.
  • Prepričajte se, da nihče ni poškodovan, in pomagajte pomiriti soudeležence v nesreči. Nato izmenjajte podatke s soudeleženim voznikom. Pridobite njegovo ime, naslov in telefonsko številko. Če je bilo v nesreči udeleženih več avtomobilov, pridobite podatke vseh voznikov.
  • Zabeležite si, kakšne so cestne razmere in kakšna je kakovost ceste, opišite škodo na obeh vozilih ter obvezno zabeležite znamko, model, barvo in registrsko tablico drugega avtomobila. Če je mogoče, avtomobila in kraj nesreče tudi fotografirajte.
  • Pokličite policijo, če drugi voznik zapusti kraj nesreče, ne da bi posredoval svojih podatkov, ali če menite, da nima zavarovanja ali je pod vplivom mamil ali alkohola.
  • Dokler ne ugotovite točnih okoliščin nesreče, se ne opravičujte in ne priznajte krivde. Vse, kar rečete, lahko pozneje uporabijo proti vam.

 

Določitev krivca

Do nesreče pride iz najrazličnejših razlogov, na primer zaradi prehitre vožnje ali nepazljivosti ob pregledu mrtvega kota. Ni vedno jasno, kdo ali kaj je krivo za nesrečo. Vendar pa je določitev krivca ključnega pomena pri odločanju, kako bo plačana odškodnina. Če je škoda na avtomobilu majhna, morda nima smisla uveljavljati zavarovanja. V primeru večjih popravil pa je zavarovanje lahko neprecenljivo. Znesek in način plačila odškodnine je seveda odvisen od tega, kaj krije vaša zavarovalna polica.

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je obvezno za vsa vozila, ki so udeležena v prometu. Krije materialno in telesno škodo, ki jo povzročite drugim udeležencem v prometu, ne pa tudi škode na vašem avtomobilu. Če želite zavarovati svoj avto, potrebujete kasko ali vsaj delni kasko.

Kasko krije materialno škodo na vašem avtomobilu, ki nastane zaradi nesreče po vaši krivdi oziroma krivdi osebe, ki je vozila vaš avto. Prav tako krije škodo, storjeno na parkirišču, škodo zaradi požara oziroma naravnih nesreč ter škodo zaradi zlonamernih dejanj, kot je kraja. Zagotavlja celovito finančno kritje in vam omogoča popolno brezskrbnost v vseh situacijah. Pri kasku je potrebno plačilo odbitne franšize, ki se plača za vsak zavarovalni primer posebej.

Delni kasko krije pogoste poškodbe na avtomobilih in ne vpliva na vaš bonus

Delni kasko je odlična izbira za vse, ki potrebujete kritje le za določene situacije. Odločite se lahko za kritje poškodb stekel, luči in ogledal, škode na parkirišču ali škode, ki nastane zaradi trčenja v živali. Pri delnem kasku odbitne franšize ni ali pa je zelo majhna (pri G24 znaša le 50 evrov na prijavljeno škodo). Prav tako nastala škoda ne vpliva na vaš bonus; to pomeni, da ne padete v premijskem razredu, cena zavarovanja pa bo tudi naslednje leto ista.

Kakšni so možni scenariji pri določanju krivde?

Ne glede na to, kakšno zavarovanje imate in kako ga boste uveljavljali, morate zavarovalnico čim prej obvestiti, kaj se je zgodilo. Če uveljavljate odškodninski zahtevek, bo zavarovalnica sprejela končno odločitev o tem, kdo je odgovoren za nezgodo. Naslednji scenariji vam bodo pomagali razumeti, kaj lahko pričakujete.

Scenarij 1 – Nesreča je vaša krivda

Če ste nesrečo zakrivili vi in se drugi voznik strinja, je postopek preprost. Odškodnino lahko plačate sami ali se obrnete na svojo zavarovalnico. Vaše zavarovanje avtomobilske odgovornosti bo krilo stroške popravila tujega avtomobila. Če imate sklenjen kasko, lahko uveljavljate tudi škodo na svojem avtomobilu.

Scenarij 2 – Nesreča je krivda drugega voznika

Zavarovalnici boste morali posredovati čim več podrobnosti, ki dokazujejo, da nesreča ni bila vaša krivda. Če se vaša zavarovalnica in drugi voznik strinjata z vašo izjavo, mora stroške popravila vašega avtomobila kriti zavarovalnica drugega voznika.

Scenarij 3 – Voznik ni lastnik avtomobila

V tem primeru je vse odvisno od tega, kakšno zavarovanje ima voznik. Če je voznik naveden kot voznik v zavarovalni polici lastnika avtomobila, bo odškodninski zahtevek krila zavarovalnica lastnika avtomobila. Če ima voznik svoje zavarovanje, ki krije tudi vožnjo drugih avtomobilov, bo zavarovalnica lastnika vozila plačala škodo, povzročeno soudeleženim avtomobilom v nesreči, voznik pa bo plačal škodo za avto, ki ga je vozil on.

Scenarij 4 – Nihče ni kriv za nesrečo

Včasih je za nesrečo krivo nekaj, na kar voznik nima nikakršnega vpliva, na primer nenadna bolezen. A pazite – če ne boste dokazali, da ima drugi voznik zgodovino zdravstvenih težav, lahko njegova zavarovalnica zavrne izplačilo vašega zahtevka. Če imate le zavarovanje avtomobilske odgovornosti, pri svoji zavarovalnici ne boste mogli uveljavljati zahtevka za škodo na svojem avtomobilu.

Scenarij 5 – Za nesrečo sta kriva oba voznika

V tem primeru si voznika delita stroške za popravilo škode. Ker krivda ni nujno enakomerno pripisana, se zavarovalnice same odločijo, kako bodo dodelile odškodnino.

Scenarij 6 – Škoda na avtomobilu je posledica vremenskih razmer

Te primere običajno krije kasko oziroma delni kasko, saj se štejejo za neizogibno višjo silo.

Scenarij 7 – Vaš avto je bil poškodovan na parkirišču

Če je vaš avto poškodovan in voznik ni pustil svojih podatkov, je od vašega kritja odvisno, ali lahko vložite odškodninski zahtevek ali ne. Polni kasko bo v tem primeru zagotovo kril storjeno škodo, delni kasko pa le, če ste izbrali kritje škode, nastale na parkirišču.

 

Brezskrbno na cesto

Kot vidite, le z obveznim zavarovanjem avtomobilske odgovornosti niste tako zaščiteni, kot bi gotovo želeli biti. Avtomobili so draga dobrina, ki pa se lahko hitro poškoduje, tudi če vse delate prav. Brez ustreznega kritja se lahko stroški popravila nakopičijo in načnejo vaš varčevalni račun. Zakaj bi se obremenjevali, ko pa je rešitev na dlani? Odločite se za kasko zavarovanje in z ramen vam bo v hipu padlo neizmerno breme – ne glede na to, kaj se zgodi, bo rešitev vedno na voljo.