21.03.2023 | 6 min branja | Blog

Električni avtomobili: vodnik po novi generaciji avtomobilov

Električni avtomobili napovedujejo tišjo, bolj ekološko in ugodnejšo prihodnost avtomobilizma. Evropska unija želi do leta 2050 doseči podnebno nevtralnost, kar pomeni, da bo morala drastično zmanjšati emisije toplogrednih plinov. Promet prispeva okoli četrtino vseh izpustov CO2 v EU, od tega približno 70 % tovrstnih izpustov nastane v cestnem prometu. Zato trenutno v EU poteka razprava o tem, da se do leta 2035 preneha s prodajo novih avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje. Pomemben tehnološki razvoj električnih avtomobilov in večja ekološka ozaveščenost spreminjata vozni park: v Evropi je prodaja električnih avtomobilov prehitela prodajo priključnih hibridov, ki se je sicer tudi povečala. Prodaja električnih vozil se povečuje tudi v Sloveniji, čeprav po številu registracij električnih vozil še močno zaostajamo za najbolj razvitimi državami.  

Kako deluje električni avtomobil in v čem se razlikuje od drugih vrst avtomobilov?

V grobem ločimo tri vrste električnih avtomobilov: 100-odstotno električni avtomobil, serijski hibrid (ki med vožnjo s pomočjo motorja z notranjim izgorevanjem polni baterijo vozila) in priključni hibridi (pri katerem lahko baterijo polnimo tudi preko zunanjega vira energije oziroma električne polnilnice).

100-odstotno električne avtomobile poganjajo električne baterije namesto fosilnih goriv. Ker nimajo motorja na notranje izgorevanje, je njihova mehanika precej preprosta. Zahtevajo manj vzdrževanja in so izredno tihi – celo do te mere, da morajo biti iz varnostnih razlogov opremljeni s sistemom za zvočno opozarjanje (AVAS). Poleg tega imajo visoke pospeške, njihov regenerativni sistem zaviranja pa ponovno napolni baterijo (do določene mere). Ker nima motorja na notranje izgorevanje, je pod sprednjim pokrovom dodaten prtljažnik.

Kakšne baterije poganjajo električni avtomobil?

V tovrstnih avtomobilih baterije delujejo kot sistemi za shranjevanje energije, ki temeljijo na reverzibilnih elektrokemijskih reakcijah. Podobno kot pri baterijah za mobilne telefone, le da je zmogljivost precej večja. Električni avtomobil ima vgrajenih več baterij oziroma baterijskih celic, ki so v sklopih vgrajene v podvozju avtomobila.

Najpogosteje se uporabljata dve vrsti baterij: litij-ionske (pogoste pri 100-odstotno električnih avtomobilih) in nikelj-metal-hidridne (pogostejše pri hibridih).

Kako dolgo zdrži baterija električnega vozila?

Litij-ionske baterije lahko shranijo dvakrat več energije kot druge baterije, sposobnost polnjenja se sčasoma ne zmanjšuje, njihova življenjska doba pa brez vzdrževanja doseže približno 8 let. V minulem desetletju je razvoj baterij izredno napredoval, kar je povečalo povprečno avtonomijo delovanja električnih avtomobilov. Hkrati se je skrajšal tudi čas polnjenja, s čimer sta se povečali učinkovitost in življenjska doba baterij.

Garancijski pogoji sodobnih avtomobilov zagotavljajo jamstvo na normalno delovanje pogonskih baterij do prevoženih 100 ali 200 tisoč kilometrov, pri nekaterih celo do več kot 300 tisoč kilometrov.  S trenutno generacijo električnih avtomobilov vam torej najverjetneje ne bo treba zamenjati baterij.

Triki, s katerimi lahko podaljšate življenjsko dobo baterije

Kapaciteta baterij se z leti postopoma zmanjšuje, po nekaterih raziskavah za dobra dva odstotka na leto. Obstajajo pa načini, kako podaljšati življenjsko dobo baterije:

 • Izogibajte se prekomernemu polnjenju in prav tako ne pustite, da se baterija pogosto povsem izprazni. Električnega avtomobila s popolnoma napolnjeno baterijo pa ne puščajte parkiranega dlje časa (npr. ves teden).
 • Izogibajte se ultra hitremu polnjenju. Z večjo močjo polnjenja se namreč poveča temperatura, kar lahko vpliva tudi na dolgotrajnost baterijskih celic.
 • Vozite v ekonomičnem načinu. Večina električnih avtomobilov je opremljenih s funkcijo ekonomične vožnje, ki vam zagotovi maksimalen doseg. 
 • Izogibajte se nenadnemu pospeševanju ali zaviranju, naj bo vaša vožnja bolj uglajena. Manj kot boste pritiskali na stopalke, bolj bo vaša vožnja učinkovita.
 • Če se le da, vozila ne puščajte na neposredni sončni svetlobi, saj se lahko aktivira sistem za upravljanje toplote.
 • Izogibajte se polnjenju ob močnem soncu, še posebej če avtomobil nima hladilnega sistema za baterijo.
 • V hladnejšem delu leta naj bo avto parkiran na toplem, saj bo s tem avtomobil porabil manj energije za začetno ogrevanje. Za manjšo porabo energije uporabite ogrevanje sedežev namesto celotne kabine. 

Ali se lahko baterija električnega avtomobila ponovno uporabi?

Da. Ko baterija električnega avtomobila ni več zmožna napajati vozila, se lahko uporabi kot sistem za skladiščenje energije v hiši ali stavbi. Če imate na vaši hiši nameščene naprave za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov (vetrna ali sončna), jih lahko kombinirate z odsluženo baterijo električnega avtomobila. Tako si lahko znižate stroške, saj boste zmanjšali količino energije, ki jo jemljete iz omrežja.

Kakšna je zmogljivost baterij za električni avtomobil?

Zmogljivost baterijskih sklopov električnih avtomobilov je različna, vse od 30 kWH do več kot 100 kWh. Večja kot je zmogljivost, večja je baterija in višja je cena avtomobila. Če razmišljate o nakupu električnega avtomobila, izberite avtomobil s takšno baterijo, ki ustreza vašim potrebam. Pogostejše in daljše kot so vožnje, večja mora biti baterija, sicer jo boste morali polniti pogosteje.

Polnjenje baterije in kje najdem električne polnilnice?

 • Doma: Svoje vozilo lahko polnite doma, pri tem pa lahko uporabite običajno vtičnico s posebnim, za to namenjenim kablom. Vendar se temu izogibajte, saj baterije niso zasnovane za dolgotrajna polnjenja (polnjenje do 100 km dosega lahko preko navadne vtičnice traja do 8 ur). Druga možnost je, da se odločite za nakup domače električne polnilnice, ki bo skrajšala čas polnjenja baterije in povečala varnost.
 • Na javnem mestu: Po Sloveniji je na voljo vse več polnilnih mest, trenutno naj bi jih bilo že okoli 1500. Nekatere polnilnice so postavile občine in so za zdaj še vedno brezplačne (npr. Velenje, Brežice, Novo mesto). Sicer pa lahko električne polnilnice najdete s pomočjo različnih iskalnikov, zelo uporaben je denimo interaktivni zemljevid PlugShare. Z iskalnikom lahko preverite tudi lokacije polnilnic v tujini in si tako načrtujete postanke na svoji poti.

Prednosti in slabosti električnih avtomobilov

V zadnjih letih se je razvoj električnih avtomobilov zelo pospešil – seveda pa je še vedno veliko prostora za izboljšave. Kot vse stvari v življenju, pa imajo tudi električni avtomobili svoje prednosti in slabosti.

Prednosti:

 • Energetska učinkovitost: Električni avtomobili imajo zelo dober izkoristek energije in so veliko bolj energetsko učinkoviti od vozil na fosilna goriva.
 • Nizki stroški vzdrževanja: Pri električnih avtomobilih ni potrebe po letnem vzdrževanju motorja ali menjavi olja. Prav tako je minimalna uporaba zavor zaradi regenerativnega zaviranja, ki samodejno upočasni avto, ko umaknete nogo s pedala za plin. Posledično se zavore manj obrabljajo.
 • Manjši vpliv na okolje: Ena največjih prednosti električnih avtov je, da ti neposredno ne onesnažujejo zraka, saj nimajo izpušnih cevi. Zaradi energetske učinkovitosti pa nasploh prispevajo k zmanjšanju toplogrednih plinov. 
 • Spodbude in subvencije za električni avto: Vsa električna vozila so oproščena plačila letne dajatve za uporabo vozila v cestnem prometu. Podjetja so ob nakupu električnega avtomobila upravičena do odbitka DDV. V okviru Eko sklada so na voljo subvencije za nakup električnega vozila v višini 4500 evrov (za nov avto) oziroma 3500 evrov (za testni avto), poleg tega pa so na voljo tudi ugodni krediti.

Slabosti:

 • Cena: Čeprav se njihova cena postopoma znižuje, so električni avtomobili še vedno približno 10–40 % dražji od avtomobilov, ki jih poganja bencin.
 • Ponudba vozil: Ponudba električnih avtomobilov je še vedno omejena, čeprav se povečuje.
 • Polnjenje: Polnjenje električnega avtomobila traja več ur, medtem ko avtomobil na fosilna goriva napolnimo v par minutah. 

Koliko stane najcenejši električni avto?

Cene vozil so odvisne od številnih dejavnikov, kot je opremljenost vozila, dobavni rok, ali gre za novo ali rabljeno vozilo, popust ponudnikov ipd. Najcenejši električni avtomobil s 27,4 kWh baterijo trenutno lahko kupite že od 15.000 evrov naprej - preverite ponudbo na avto oglasnikih.

Nevarnosti in vpliv na okolje

Baterije za električne avtomobile so podvržene individualnim strogim testom. Proizvajalci vozil namreč jemljejo varnost zelo resno. Baterije so dobro zaščitene pred udarci, v primeru trčenja pa je nameščen sistem za odklop vira energije.

Električne avtomobile pa razvijajo tudi z mislijo na okolje. Tako lahko odsluženo baterijo, ki več ne poganja električnega avtomobila, zamenjate in uporabite za shranjevanje energije – npr. sončne energije. Tako poskrbite za učinkovitejšo oskrbo svojega doma. 

Kakšna je prihodnost električnih avtomobilov?

Pomembni tehnološki napredki potiskajo električne avtomobile vse bolj v ospredje. Več kot je proizvedenih električnih avtomobilov, nižji so stroški proizvodnje baterij. Glede na to, da je baterija najdražji sestavni del električnega avtomobila, postajajo tovrstni avtomobili dostopnejši za vse ljudi. Poleg tega je polnilnih postaj vse več, kar povečuje dostopnost do različnih vrst polnjenja. 

Električni avtomobili niso zgolj modni trend. Z vsakim letom so vse bolj dostopni, postopoma pa se odpravljajo tudi večje slabosti, zaradi katerih vozniki oklevajo z nakupom tovrstnih vozil (npr. omejen doseg, visoka cena vozila).

Vozite varno in uživajte v prihodnosti, ki jo lahko živite že danes.

Kako je z zavarovanjem eletričnih avtomobilov?

Električni avto lahko zavarujete kot vsak drugi avto. Iz spustnega seznama na sklepalniku G24 Avto izberete znamko in model vozila, nato pa izberete vsa želena kritja in pridobite informativno ceno zavarovanja. Vse to opravite v nekaj minutah, takoj po sklenitvi in plačilu zavarovanja pa polico prejmete na svoj e-naslov. 

Informativni izračun cene zavarovanja