18.09.2023 | 4 min branja | Blog

Kaj storiti, če natočite bencin v dizelski motor?

Napačno gorivo v rezervoarju avtomobila? Zgodi se pogosteje, kot si mislite. V času počitniških migracij, ko se močno poveča promet na cestah, naj bi se na obmejnih bencinskih črpalkah taka neljuba napaka voznikom pripetila celo do štirikrat na dan.

tankanje-napacnega-goriva.jpg

Napačno gorivo: Bencin gre lahko v dizla, obratno pa ne. Zakaj?

Zlahka se vam zgodi, da v dizelski avtomobil natočite bencin. Manj možnosti pa je, da se vam zgodi obratno: šoba za dizelsko gorivo se pri novejših avtomobilih ne prilega odprtini na rezervoarju avtomobila z bencinskim motorjem. 

Kaj storiti, če natočite napačno gorivo? Na začetku naj vas pomirimo: bodite brez skrbi, saj se neljubo napako da rešiti. Pomembno je, da ostanete mirni. Katera od naslednjih situacij se vam je že zgodila oz. kaj gre lahko narobe? 


1. Pri izbiri goriva ste se zmotili, a ga še vedno točite 

V tem primeru takoj prenehajte s točenjem in preverite naslednje: koliko litrov napačnega goriva ste natočili v rezervoar?

  1. Če niste presegli 10 % kapacitete rezervoarja, začnite točiti pravo gorivo. Večina rezervoarjev ima prostornino 50 litrov, kar pomeni, da ste vanj natočili največ 5 litrov. Pravo gorivo bo razredčilo prejšnjega, zato ne bo nastala nobena škoda.
  2. Če ste napolnili več kot 10 % skupne prostornine rezervoarja, pustite motor izklopljen in izvlecite ključ za vžig. Osebju na črpalki podrobno razložite, kaj se je zgodilo. Rezervoar vozila bo treba temeljito očistiti z izsesavanjem/izčrpavanjem, to pa bo ceneje in lažje, če motor še ni deloval na napačno gorivo.
    V takšnih primerih vam kritje Asistenca v sklopu avtomobilskega zavarovanja G24 Avto nudi rešitev. Kako? Kritje avtomobilske asistence vam zagotavlja 24/7 pomoč na cesti tako v Sloveniji kot tudi v Evropi, vedno ko potrebujete pomoč v primeru težav z vašim avtom. Asistenčna služba vaš avtomobil odpelje do izbranega avtomehanika. Z ustreznim ravnanjem bo specializirano čiščenje motorja prihranilo dodatno škodo in odpravilo potrebo po rezervnih delih, kot so filtri in vbrizgalne šobe. 

👉 Preverite še ta zapis: Avto asistenca za vsak primer


2. Napako spoznate šele, ko motor spet teče 

Če ste že zagnali motor ali že vozite, vas je avtomobil na napako verjetno že opozoril tako, da ne deluje pravilno ali pa se celo ustavi. V vsakem primeru je pomembno, da se čim prej ustavite, izklopite motor in ga več ne zaganjate. Takoj pokličite asistenčno službo, opisano v primeru zgoraj. 

Z avtomobilskim zavarovanjem G24 Avto preprosto do pomoči, ko jo potrebujete

Dobra novica je ta, da se po napačnem gorivo redko pojavijo resne škode na motorju. V večini primerov je dovolj izpiranje gorivnega sistema, tako se rešijo težave, ki jih povzroča napačno gorivo. Bolj moteče je, da vožnje z avtomobilom, ki ima natočeno napačno gorivo, ne morete nadaljevati. Vemo, da imate dobre prijatelje, a lahko ste daleč stran od njih, celo v drugi državi. Zato si je dobro zapomniti, da je dober prijatelj na cesti tudi vaše avtomobilsko zavarovanje s kritjem asistence na cesti, na katerega lahko računate ne glede na čas ali lokacijo neljube situacije ali nezgode na cesti. 

Informativni izračun cene avtomobilskega zavarovanja G24 Avto opravite enostavno preko spleta, obenem pa sami izberete primerna kritja, ki jih potrebujete. Ne pozabite na Asistenco!  

Zanima me G24 AVTO zavarovanje