06.09.2022 | 4 min branja | Blog

Kako izbrati primerno kolo zase?

Najti pravo kolo, ki bo zadovoljilo vaše potrebe, je lahko velik izziv, a je hkrati bistvenega pomena, če želite kar najbolje izkoristiti nabiranje kilometrov. Ne glede na to, ali kolo uporabljate zgolj kot prevozno sredstvo ali je kolesarstvo vaš hobi, se z vožnjo poveča vzdržljivost srčno-žilnega sistema, znižuje krvni tlak in krepijo mišice spodnjega dela telesa.

Že z zmernim tempom lahko pokurite več kot 800 kalorij na uro. A le, če že na začetku izberete pravo kolo. Najbolje je, da vam pri nakupu pomaga strokovnjak iz specializirane trgovine ali športne trgovine. Upoštevali bodo, za kaj želite kolo uporabljati, in na podlagi tega določili najboljši položaj za vas med kolesarjenjem. 

Najprej morate vedeti, ali se boste s kolesom vozili v službo, ali boste v prostem času premagovali daljše razdalje ali pa boste s kolesom odkrivali naravo. Na voljo so različni modeli, ki bodo zadovoljili vse vaše potrebe. Za začetek se pozanimajte, katera balanca, prestave, velikost okvirja in pnevmatike so najprimernejše glede na vaše želje. 

Cestno, gorsko ali hibridno (treking) kolo? 

Cestna kolesa so idealna za premagovanje dolgih razdalj pri visoki hitrosti, saj imajo lažji okvir in komponente za večjo učinkovitost. So tehnično nezahtevna in jih je na asfaltu zelo enostavno obvladovati. Težava je, da se hitreje obrabljajo in potrebujejo več vzdrževanja, profesionalni modeli cestnih koles pa so lahko tudi precej dragi. Prav tako niso primerna za neurejene terene, kot so makadamske ceste, saj imajo ozke gume, ki nimajo veliko oprijema. 

Gorska kolesa so robustnejša, z debelejšimi pnevmatikami za več oprijema, saj so namenjena vožnji po neurejenih terenih. Gorska kolesa ali kolesa BMX imajo tudi različne možnosti vzmetenja, odvisno od neenakomernosti terena, po katerem se boste vozili. 

Za mesto se običajno priporočajo hibridna (treking) ali mestna kolesa, ki – kot pove že ime – združujejo lastnosti cestnega in gorskega kolesa. Idealna so za tiste, ki želijo kolo uporabljati kot vsakodnevno prevozno sredstvo. Pri teh kolesih priporočamo tudi blatnik za deževne dni. 

Zložljiva in električna kolesa

Za vožnjo po mestu sta vse bolj priljubljeni še dve vrsti koles: zložljivo kolo in električno kolo ali e-kolo. Še posebej primerni sta za tiste, ki se na delo ne želijo voziti z javnim prevozom ali osebnim avtomobilom. Veliko ljudi se je odločilo za kolo tudi zaradi pandemije. 

Zložljivo kolo zlahka naložite v avto in ga vzamete s seboj na dopust, v službi pa ga lahko hranite tudi v pisarni. Električno kolo je odličen nadomestek skuterja v mestih, kjer ni ekstremnih vzponov. Pri poganjanju s pedali vam pomaga pomožni motor, zanj ne potrebujete zavarovanja, doseže pa hitrost do 25 km/h. 

Električna kolesa so lahko tudi gorska kolesa, saj vam omogočajo, da lažje premagujete klance ali prevozite daljše trase. Baterija kolesa zdrži do približno 100 km vožnje in lahko tako prevozite daljšo pot kot sicer. 

Kolesarsko zavarovanje za vse vrste kolesarjev

Pri vožnji s kolesom se lahko zgodi tudi kakšna neprijetna situacija: vam poči ali spusti guma, s kolesom padete ali pa se celo v koga zaletite. Lahko potrebujete pomoč pri manjšem popravilu kolesa, ali pa ste vi ali kolo tako poškodovani, da ne morete nadaljevati svoje poti. Za vse zgoraj naštete situacije lahko poskrbi kolesarsko zavarovanje G24 Kolesar. 

Če želite biti brezskbni na svojih kolesarskih dogodivščinah, je kolesarsko zavarovanje dobrodošlo v vseh naslednjih situacijah: 

  • če med kolesarjenjem poškodujete osebo ali njegovo lastnitno, ste zaščiteni pred morebitno škodo, ki jo krije zavarovanje; 
  • če se vam pripeti nezgoda, ki ima za posledico zlom, izpah, invalidnost, potrebo po prehodni oskrbi ali smrt, prejmete odškodnino;
  • če potrebujete pomoč ob okvari, poškodbi kolesa, tatvini kolesa ali njegovih delov, za to poskrbi naša asistenčna služba, ki deluje 24/7;
  • če potrebujete pomoč doma ali v sosednjih državah, zavarovanje G24 Kolesar (paket XL) krije tudi zdravstvene in dodatne stroške prevozov kolesarja v primeru nezgode.

Kolesarsko zavarovanje G24 Kolesar lahko sklenete tudi za celo družino. 

Priporočamo, da med kolesarjenjem nikoli ne pozabite na čelado in varnost, za res brezskrbno vožnjo pa sklenete tudi kolesarsko zavarovanje G24 Kolesar.