31.08.2023 | 8 min branja | Blog

Počitnice na jadrnici: varnost na morju

 

Počitnice na jadrnici so vse bolj priljubljene. Samo pomislite, kaj vam nudijo – dneve popolne svobode in sprostitve, polne novih dogodivščin. Kaj več bi si lahko želeli?

Zz0wMTkzNTVjYzFmMTgxMWVkOGY4NWEyNWNkYTk1ZjBmYQ==.jfif

Jadranje po Sredozemlju običajno pomeni cel vikend, teden ali dlje kristalno čiste vode, peščenih plaž in nepozabnih razgledov. Ste se že kdaj podali na jadranje po Italiji? Predstavljamo vam nekaj idej za jadranje pri naših vzhodnih sosedih. 

Kam na jadranje v Italiji?

Najbolj priljubljene jadralne destinacije v Italiji so gotovo Liparski otoki, Toskana in Sardinija.

Na Sardiniji ponujajo čudovite pogoje za jadranje arhipelag La Maddalena, obale vzhodne Sardinije in Costa Smeralda.

Jadranje po Toskani ponuja edinstveno priložnost za odkrivanje toskanskega arhipelaga, ki ga sestavljajo otoki Elba, Giglio, Capraia, Pianosa in Montecristo.

Na Liparskih otokih, poznanih tudi kot sedem biserov Mediterana, pa vas čakata neokrnjena narava in kristalno čisto morje neverjetnih odtenkov. Na otoku Lipari se lahko zasidrate v marinah Marina Corta, Punta Scialiddi ali Porto delle Genti. Na otoku Vulcano boste vse, kar potrebujete, našli v marini Porto di Levante. Na otoku Salina se lahko zasidrate v majhni marini Santa Marina, na otoku Panarea pa v marini San Pietro. Možnosti je neskončno.

Kaj lahko storite za večjo varnost na jadrnici?

Generali_Sailing Holidays_Infographic_SLOVENIA_v2.png

 

Kako preprečiti nesreče na jadrnici?

Varnost je na prvem mestu, zlasti pri jadranju. Preberite, na kaj morate biti pozorni, ko se odločate za najem jadrnice.

Vdor vode: Vedno preverite, ali je bila jadrnica pravilno hranjena in vzdrževana. Če niste popolnoma usposobljeni, poiščite pomoč. Če opazite puščanje vode, kot začasno rešitev uporabite trpežne okrogle lesene čepe, zamašite luknje s ponjavami ali hitroveznim cementom, dokler se ne posvetujete s strokovnjakom in poskrbite za trajno rešitev.

Gorivo: Sliši se samoumevno, a pomanjkanje goriva je ena najpogostejših težav, s katero se spopadajo ljubiteljski navtiki. Preden izplujete, vedno preverite raven goriva in se prepričajte, da ga imate dovolj za celotno pot.

Nasedanje: Dober jadralec mora vedeti, kaj je pred njim, še bolj pomembno pa, kaj je pod njim. Nasedanje vas lahko hudo udari po žepu, poleg tega pa je lahko izjemno nevarno. Pozorno spremljajte zemljevid in plujte previdno, zlasti ponoči.

Vreme: Preden se odpravite na pot, najprej preverite vremensko napoved. Tudi šibak veter lahko povzroči sunke, zato pred odhodom ocenite tveganje.

Kako preprečiti nesreče na krovu?

Nesreča na žalost nikoli ne počiva. Na krovu morate biti zelo previdni. Kar je povsem nedolžen padec na kopnem, lahko med plovbo pomeni veliko hujšo poškodbo. Preberite, kako se izogniti poškodbam in nesrečam na jadrnici.

Udarec buma: Bum se nahaja pravokotno od jambora v vodoravni legi. Ta kos lesa pomaga držati glavno jadro na mestu. Pri spremembi smeri (obratu po vetru) lahko bum zaradi prilagajanja vetru precej hitro zamahne po krovu. Preden spremenite smer, opozorite vse potnike in člane posadke, da jih ne bi zadel bum.

Padec z mostička: Ko se prvič vkrcate na jadrnico, si ne oprtajte preveč torb in opreme. Predvsem ob visoki plimi se lahko mostički premikajo in se nekoliko zibljejo pod vašimi nogami. Izguba ravnotežja in padec v vodo sta pogosta, zato previdno.

Padec z lestve: Med jadranjem je najbolje, da je loputa na vhodu v podpalubje zaprta, kadar je ne uporabljate, saj so lestve s krova v podpalubje običajno zelo strme.

Opekline zaradi trenja vrvi: Če boste upravljali jadra in vrvi, je priporočljivo nositi debele rokavice, da se izognete opeklinam zaradi trenja.

Pazite na prste na rokah in nogah: Bitve ali kljunasti privezniki so majhne kovinske naprave, ki se pogosto uporabljajo za privezovanje jadrnice, čeprav služijo tudi drugim namenom. Pogosto so raztresene po krovu in jih je težko opaziti. Če nanje stopite bosi oziroma se vanje zaletite, se lahko precej poškodujete. Priporočamo čevlje za jadranje, zlasti če ste začetnik.

Kaj pa zavarovanje za jadrnico?

Za varno potovanje je vedno najbolje skleniti zavarovanje, ki je prilagojeno vašim potrebam, kot je na primer zavarovanje plovil G24 Plovilo. Kritje odgovornosti Obvezno zagotavlja brezskrbno plutje v Sloveniji in v Hrvaškem morju, Obvezno Plus pa po celotnem Sredozemlju - tudi v Italjanskem morju, kjer je zaradi zakonskih predpisov zahtevana višja zavarovalna vsota (7 milijonov €). Poleg tega lahko pri spletni sklenitvi obveznega zavarovanja odgovornosti upravitelja plovila naročite tudi ponudbo za kasko zavarovanje vašega plovila, ki bo prilagojeno prav vam. 

Spoznajte zavarovanje G24 Plovilo >