29.03.2024 | 5 min branja | Blog

Potica: recept za kraljico praznikov

Potica je ena izmed tistih tradicionalnih jedi, ki vzbudi nostalgične občutke in sladke spomine. Razkošna kombinacija mehkega testa in bogatega nadeva je nepogrešljiv del prazničnih jedilnikov in družinskih zbiranj. Čeprav je njena najbolj znana različica nadevana z orehovim nadevom, je danes prepoznana v mnogih drugih okusnih variantah, kot so makova, kokosova, pehtranova in mandljeva. Vsaka različica nosi svoj edinstven okus, ki očara tako mlade kot stare, in tako potico štejemo med klasike, ki presegajo generacijske meje.

potica1.jpg

Recept za orehovo potico

Sestavine za orehov nadev:

  • 500 g mletih orehov
  • 250 ml sladke smetane
  • 4 beljaki
  • 1 vrečka vanili sladkorja
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 čajni žlički cimeta

Sestavine za testo:

  • 1 kocka kvasa
  • 600 g moke
  • 90 g sladkorja
  • 80 g masla
  • 350 ml mleka
  • 4 rumenjaki
  • 1 čajna žlička soli
  • drobno nraibana lupinica ene limone

Sestavine za premaz:

  • 1 jajce
  • 4 žlice mleka

Druge sestavine:

  • maslo za namastitev pekača

Peka potice: katere posode in kuhinjske pripomočke potrebujemo

  • ena manjša skledica za pripravo kvasca
  • ena kozica za pripravo mlečne mešanice
  • dve večji skledi za pripravo testa in nadeva
  • električni mešalnik za stepanje snega
  • ena kuhalnica
  • ena čista kuhinjska krpa
  • pekač za potico

Postopek za pripravo potice

Najprej pripravimo kvasni nastavek

V manjši skledici nadrobimo kvas ter ga zmešamo s 50 ml mlačnega mleka, žlico moke in žlico sladkorja. Posodico s pripravkom pustimo na toplem stati približno 10 minut, da kvasec malo vzhaja.

V kozici segrejemo preostalo mleko in maslo. Ko se slednje stopi, kozico odstavimo in v mlačno mešanico primešamo sladkor, limonino lupinico in rumenjake. Nato v večjo skledo stresemo moko in na sredini naredimo jamico. Okoli nje potrosimo sol, vanjo pa vlijemo vzhajan kvasni nastavek. Prilijemo še mlečno mešanico in sestavine zgnetemo v gladko in voljno testo. Dobljeno testo v skledi pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga na toplem mestu pustimo vzhajati približno 60 minut oziroma tako dolgo, da se njegov volumen podvoji.

Pripravimo orehov nadev

V skledi zmešamo mlete orehe, smetano, vanilijev sladkor, navaden sladkor in cimet. Iz beljakov stepemo sneg ter ga s kuhalnico nežno vmešamo v orehovo zmes.

Vzhajano testo na pomokanem prtu razvaljamo približno 1 cm debelo. Enakomerno ga premažemo z orehovim nadevom, pri robovih pa pustimo za en prst roba. Testo s pomočjo prta zvijemo v svaljek tako, da vsak zavoj rahlo zategnemo. Pekač za potico dobro premažemo z maslom ter vanj previdno položimo pripravljen svaljek. Nekajkrat ga prebodemo z zobotrebcem ali daljšimi vilicami, vse skupaj pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 min.

Pečico segrejemo na 180°C

Potico pred peko premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka. Na srednjem vodilu potico peci 50 – 60 minut. Pečeno potico pustimo stati 10 – 20 minut, da se ohladi. Nato jo iz modela stresi na servirni krožnik in povsem ohladi, pred serviranjem pa čez potico potresemo še sladkor v prahu.

 

Velikonočni prazniki so tudi priložnost za skok čez mejo

Če vas podaljšan vikend premami za krajši skok čez mejo, ne pozabite na zdravstveno zavarovanje za tujino. Namreč nesreča nikoli ne počiva, naj vas ne ujame nepripravljene.

G24 Tujina za vsak izlet čez mejo