20.12.2022 | 5 min branja | Blog

Video: Postanite dober voznik v 5 preprostih korakih

Menite, da ste dober voznik in pridno nabirate kilometre, ali pa morda za volan sedete le redko? V vsakem primeru je pomembno, da veste, kako karseda varno prispeti na cilj; med drugim, kako ostati zbrani, ko se na cesti srečate z manj varnimi vozniki. V kratkem videu vam predstavljamo pet koristnih načinov, kako biti odgovoren in varen voznik.

1. Preverite stanje avtomobila

Prvi korak je, da pred začetkom vožnje na hitro preverite stanje svojega avta. Preverite, ali je v rezervoarju dovolj goriva in v pnevmatikah dovolj tlaka. Prav tako preverite, če so vsi žarometi čisti in delujejo, pa tudi, v kakšnem stanju so brisalci.

2. Pot načrtujte vnaprej

Da bo vaša vožnja potekala čim bolj gladko, svojo pot načrtujte vnaprej. Preden se odpravite na pot, preverite razmere na cestah, natančno preučite pot ter preverite alternativne poti. Med vožnjo spremljajte in upoštevajte prometne znake in obvestila na cestah.

Ne zanašajte se zgolj na satelitsko navigacijo, saj lahko ta tudi zataji. Če ugotovite, da ste zašli s poti, nikar med vožnjo ne brskajte po telefonu. Ustavite se na primernem mestu ob cesti in šele nato preučite zemljevid in vašo trenutno lokacijo. Po potrebi in če je to mogoče, mimoidoče prosite, da vas usmerijo na pravo pot. 

3. Ne pustite se motiti

Ko ste za volanom, se 100-odstotno posvetite vožnji. Ne brskajte po telefonu, ne uživajte hrane in ne pustite, da bi vam kaj drugega pozornost preusmerilo s ceste. Če so z vami v avtomobilu otroci, poskrbite, da so ti ustrezno pripasani in da sedijo na svojih sedežih. Nikar jim ne pustite, da bi prosto plezali po zadnjih sedežih, saj je to nevarno zanje, hkrati pa vam bo odvračalo pozornost s ceste.

4. Predvidevajte, da lahko drugi vozniki naredijo kakšno neumnost

Tudi, če ste še tako dober voznik, se lahko na cesti pred vami v hipu kaj zgodi. In čeprav se sami držite hitrostnih omejitev ter cestno-prometnih predpisov, pa tega ne morete vedeti za druge udeležence v prometu. Predvidevajte, da lahko drugi vozniki pred ali za vami naredijo kakšno neumnost. Zato vedno ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo. Držite se pravila dveh sekund. To pomeni, da varnostna razdalja med vami in vozilom pred vami ne sme biti manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozite, prevozite v dveh sekundah.

5. Ostanite zbrani za volanom

Zlato pravilo, ki ga mora upoštevati vsak dober voznik, je, da se na pot odpravite spočiti. Za volan ne sedajte utrujeni in zaspani, saj to precej zmanjša vašo sposobnost koncentracije. Če je pred vami daljša pot, si na vsaki dve uri vzemite 15-minutni odmor. Ustavite se na počivališču in naredite nekaj razteznih vaj ter si privoščite malico ali kavo. Med vožnjo v avtomobilu ohranjajte sobno temperaturo, če je v avtu pretoplo, vas to lahko uspava. Da boste lažje ostali budni in zbrani, predlagamo, da vozite pri rahlo odprtem oknu, skozi katerega bo v notranjost prihajal svež in prijeten vetrc. 

Tudi, če se držite vseh pravil in nasvetov, se lahko na cesti pripeti kakšna nesreča ali nevšečnost. Toda, če imate dobro avto zavarovanje, ste lahko brez skrbi, saj vam bomo stali ob strani. 

Spoznajte avto zavarovanje G24 Avto