08.07.2022 | 6 min branja | Blog

Vse, kar morate vedeti o zavarovanju za tujino

Dopustniki vseh starosti vse pogosteje sklepajo zavarovanja, preden se odpravijo na pustolovščino v tujino. Če so se popotniki, ki spadajo v demografski skupini milenijcev in generacije Z, nekoč zelo redko odločili za zavarovanje za tujino, so mnogi izmed njih po globalni pandemiji spremenili svoj pristop. 

Raziskava združenja britanskih potovalnih agencij ABTA iz leta 2017 je pokazala, da je 25 % ljudi, ki so v zadnjih 12 mesecih potovali v tujino, potovalo brez zavarovanja. Med dopustniki brez zavarovanja je bilo največ milenijcev in pripadnikov generacije Z – 40 % mladih med 18 in 24 let ter 38 % mladih med 25 in 34 let se je na pot podalo brez zavarovanja. Pri skoraj polovici (46 %) je bil razlog za to odločitev mnenje, da zavarovanja ne potrebujejo, 38 % je bilo pripravljenih tvegati, 22 % pa je na zavarovanje enostavno pozabilo. 

Po zadnjih statističnih podatkih istega združenja pa je slika precej drugačna. Kar 83 % popotnikov generacije Z in 78 % milenijcev se bo prej odločilo za zavarovanje za tujino v naslednjih 12 mesecih, prav zaradi prilagodljivosti, ki jo nudita zavarovanje za tujino in riziko odpovedi – za razliko od babyboom generacije, kjer je takšnih le 63 %.

Mlajše demografske skupine se za sklenitev zavarovanja za tujino najpogosteje odločajo iz naslednjih razlogov: zmanjšanje tveganja za zdravje, zaščita pred nepričakovanimi stroški in večja fleksibilnost v primeru odpovedi. S tem v mislih smo za vas poiskali odgovore na nekaj vprašanj v zvezi z zavarovanjem za tujino, ki se vam bodo morda pojavila med načrtovanjem naslednjega potovanja.

Kaj krije zavarovanje za tujino?

Zavarovanje za tujino vas varuje pred visokimi stroški zaradi nepredvidljivih neljubih dogodkov, ki vas lahko doletijo pred odhodom, ali med samim potovanjem. Glede na izbrano kritje vam lahko zavarovanje za tujino zagotavlja: 

 • kritje stroškov nujnega zdravljenja v primeru bolezni ali poškodbe med potovanjem;
 • kritje stroškov nujnih in reševalnih prevozov (tudi z rešilcem in helikopterjem) do zdravstvene ustanove in nazaj;
 • kritje v primeru poškodbe, izgube ali kraje vaše prtljage ali osebnih predmetov;
 • kritje v primeru, da morate zaradi višje sile (nezgoda, bolezen, itd.) odpovedati potovanje ali se predčasno vrniti domov.

Imam evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Ali vseeno potrebujem zavarovanje za tujino?

New Export - Gif 1 - Travel Insurance.gif

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja ste med začasnim bivanjem v katerikoli izmed 27 držav članic EU, na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici upravičeni do nujne zdravniške pomoči pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. A pozor, evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni nadomestilo za zavarovanje za tujino, saj ne krije:

 • stroškov zasebnih zdravstvenih storitev,
 • stroškov prevozov do zdravstvene ustanove in nazaj,
 • stroške vrnitve v domovino (če je bilo potrebno let zaradi zdravstvenih razlogov prestaviti),
 • strošek participacije, ki jo morate plačati v določenih zdravstvenih ustanovah v tujini,
 •  stroškov zaradi poškodbe na smučišču,
 • stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem,
 • ali stroškov izgubljene oziroma ukradene prtljage ali osebnih predmetov. 

Kako plačam zavarovanje za tujino in koliko stane? 

Preko spleta lahko v nekaj klikih prejmete informativni izračun zavarovanja za tujino – vse, kar morate storiti je, da vnesete cilj potovanja, datum odhoda v tujino in trajanje bivanja v tujini. Ko izberete ustrezno zavarovalno kritje in morebitna dodatna kritja, lahko zavarovanje za tujino sklenete in plačate kar prek spleta. Če pa imate kakršnakoli vprašanja ali pomisleke, se lahko obrnete na našo pomoč in se prepričate, da jasno razumete, kaj krije vaša polica zavarovanja za tujino. 

Stroški zavarovanja za tujino se razlikujejo glede na višino zavarovalnega kritja, ki ga potrebujete. Za kakšno stopnjo kritja se odločite, je odvisno predvsem od destinacije vašega potovanja. Če se na primer odpravljate v bližnje sosednje države, zadostuje nižja zavarovalna vsota (30.000 ali 60.000), za bolj oddaljene destinacije pa se priporoča višja zavarovalna vsota, ki lahko pokrije višje stroške reševanja in zdravljenja ter prevoza nazaj v domovino (100.000 ali 250.000 €). Zraven pa lahko dodate še dodatno kritje, ki vas bo varovalo pred pogostimi nevšečnostmi, kot so prekinitev in odpoved potovanja.  

Ali lahko zavarujem svojo prtljago?

Med potovanjem je pomembno, da je varna tudi vaša prtljaga, za kar poskrbi zavarovanje za tujino. Če imate sklenjeno zavarovanje za tujino, vam bo zavarovalnica povrnila stroške za izgubljeno ali ukradeno prtljago oziroma osebne predmete. V primeru nekaterih zavarovalnih kritij vam bodo povrnjeni tudi stroški nujnih potrebščin, ki ste jih morali kupiti, ker je vaša prtljaga zamujala.

Shranite račune vseh stvari, ki ste jih kupili ali vzeli s seboj na potovanje, saj brez računov ne moremo povrniti njihove dejanske vrednosti. Ne pozabite: vaše zavarovalno kritje morda ne krije vseh predmetov, s katerimi potujete, zato preverite v pogojih, kaj je vključeno v zavarovalno polico. 

Kakšna podpora mi je v okviru zavarovanja za tujino na voljo med potovanjem ter po vrnitvi?

Da bi vam olajšali življenje in vam zagotovili brezskrbno potovanje – tudi če na poti naletite na težave – vam večina zavarovalnic v primeru kakršnihkoli vprašanj nudi svetovanje po telefonu in/ali v obliki spletne asistence, tako pred odhodom kot med samim potovanjem. Preden se podate na pot, si zabeležite vse kontaktne podatke za nujne primere in številko zavarovalne police, da boste lahko na potovanju hitro dostopali do pomoči. Če med potovanjem potrebujete zdravstveno ali zobozdravstveno oskrbo, vam jo bo zavarovalnica organizirala preko svojega Asistenčnega centra, ki bo organiziral zdravstveno pomoč v kraju, kjer se nahajate.

Kaj pa, če se mi med potovanjem zgodi nesreča ali potrebujem zdravljenje?

New Export Gif 2 - Travel Insurance Slovenia.gif

Če sklenete zavarovanje, ki krije zdravstveno in zobozdravstveno oskrbo, morate v primeru, da med zavarovanim potovanjem zbolite, ali se nehote poškodujete, poklicati Asistenčni center na telefonsko številko +386 5 66 28 500 in slediti navodilom svetovalca. Zavarovalnica bo poskrbela za plačilo zdravstvene obravnave pri svojih pogodbenih partnerjih, ali pa vam bo na podlagi računov povrnila stroške potrebne zdravstvene oskrbe in prevozov v ta namen po vrnitvi domov.

Kaj se zgodi v primeru, da je moje potovanje odpovedano, ali da zaradi spremenjenih okoliščin ne morem potovati?

Če imate zavarovanje za tujino G24 Tujina, se vam lahko povrne 100 % stroškov potovanja, za katerega ste se zavarovali. Če izberete polico zavarovanja za tujino, ki vključuje tudi riziko odpovedi (kritje Odpoved potovanja), vam lahko v primeru, da morate odpovedati potovanje v tujino in/ali rezervacije na primer letov in/ ali nastanitev, zavarovalnica krije stroške, ki so nastali organizatorju potovanja, ki so mu nastali v zvezi z vašo odpovedjo potovanja. 

Ali zavarovanje za tujino krije bolezen Covid-19 in prekinitev potovanja zaradi nje?

Zavarovalnice pozorno spremljajo razmere v zvezi s covidom-19 in kako ta vpliva na potnike. Če vam ali vašemu družinskemu članu pred ali med potovanjem potrdijo okužbo z virusom SARS-CoV-2 in izpolnjujete pogoje za kritje, vam bo zavarovalnica v skladu s pogoji povrnila stroške odpovedi potovanja, prekinitve ali prestavitve potovanja, podaljšanega bivanja v tujini, zdravstvene oskrbe, nujne pomoči in prevoza. Svetujemo vam, da se pred potovanjem posvetujete z zavarovalnico in pridobite najnovejše informacije o tej hitro spreminjajoči se situaciji. 

Kako hitro po vložitvi zahtevka bom prejel odškodnino?

Kako hitro bo vaš zahtevek obravnavan, je odvisen od vašega zahtevka za povračilo stroškov. Najbolje je, da ob vložitvi zahtevka podate čim več podatkov in zahtevanih prilog, mi pa vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.  

.