07.01.2022 | 4 min branja | Blog

Za krmilom pametnega avtomobila

generali-smart-car-slovenia-uncompress (1).gif

Električnih avtomobilov je vedno več na cesti

Delež električnih vozil med na novo registriranimi avtomobili v Evropi znaša že več kot 11 %. Čeprav je to število v primerjavi z avtomobili z bencinskim in dizelskim motorjem majhno, se je od leta 2018 več kot štirikrat povečalo. Mnoga mesta se na razcvet električnih avtomobilov pripravljajo s hitrim povečevanjem števila e-polnilnic. Pametni avtomobili so morda res dražji, vendar so stroški za gorivo, davke in vzdrževanje običajno nižji. V eni od britanskih študij so izračunali, da je skupni povprečni prihranek 125 evrov (107 funtov) na leto v primerjavi s primerljivim avtomobilom na pogonska goriva. Izračun bazira na seštevku nabavnih stroškov vozila in njegovega vzdrževanja v 14 letih. Pri električnih avtomobilih pa ne gre le za prihranke pri denarju ali za okolju prijaznejšo izbiro, pač pa tudi za revolucijo na področju varnosti v cestnem prometu in uporabniške izkušnje. 

 

Pametna tehnologija pri avtomobilih enostavno navdušuje:

  • Steklo, ki se prilagaja svetlobi: Pametna okna prilagajajo zatemnitev glede na zunanje svetlobne pogoje in vam zagotavljajo več zasebnosti.
  • Prilagodljivi tempomat: Radarski sistemi spremljajo promet okoli vas in s samodejnim pospeševanjem ali upočasnjevanjem vozila zagotavljajo varnost.
  • Sistem za zaznavanje pešcev: Napredni senzorji zaznavajo človeško premikanje, da se lahko vozilo izogne trčenju v pešce.
  • Samodejno zaviranje v sili: Ta sistem, ki dokazano močno zmanjša možnost trčenja, s pomočjo senzorjev zaznava nevarnosti in se samodejno sproži, če voznik ne ukrepa pravočasno.
  • Napovedovanje prometa: Spremljanje prometa v realnem času vam pomaga, da se izognete zastojem in načrtujete novo, boljšo pot do vašega cilja.
  • Zagon motorja na daljavo: S pomočjo aplikacije na vašem pametnem telefonu lahko motor zaženete na daljavo in vklopite ogrevanje ali hlajenje notranjosti vozila še pred se usedete vanj in odpravite na pot.
  • Mobilne dostopne točke: Z vgrajeno mobilno dostopno točko ostanete povezani na poti, kamorkoli greste.

 

Prednosti tehnologije pametnih avtomobilov

Samodejna vožnja

Pametni avtomobili že zdaj ponujajo številne samodejne funkcije, ki izboljšujejo varnost in uporabniško izkušnjo med vožnjo, a v prihodnosti bo integrirana tehnologija za samodejno vožnjo na še višjem nivoju. To bo znatno zmanjšalo število nesreč na cestah, ki so v skoraj 90% posledica človeške in ne tehnične napake. Samovozeči avtomobili bodo imeli 360-stopinjski pogled na bližnjo okolico in bodo komunicirali z drugimi avtomobili, kar pomeni, da se bodo lahko takoj odzvali na spremembe v prometu, omejitve hitrosti in morebitne nevarnosti.

Varnost

Odzivni čas voznika pogosto ni dovolj hiter, da bi preprečil nesrečo. Zato proizvajalci razvijajo vrhunsko avtomobilsko tehnologijo, ki lahko zazna pešce in nevarnosti na cesti, ter poskrbi, da se avtomobil pravočasno odzove in se jim izogne. Tudi ko je funkcija samodejne vožnje izklopljena, se varnostne funkcije avtomobila vključijo, da preprečijo nesrečo. Povezani avtomobili bodo zbirali ogromne količine podatkov, zato je eden od ključnih varnostnih vidikov tudi zagotavljanje varnosti podatkov. Sistemi bodo uporabljali več stopenj preverjanja pristnosti, da preprečijo kibernetske napade in kloniranje.

Samovzdrževanje

Pametni avtomobili prihodnosti bodo znali sami zaznati in diagnosticirati, kdaj je treba zamenjati posamezne dele, ter bodo samodejno naročili obisk pri bližnjem mehaniku, iskali avtomobilske dele na spletu in jih naročili. To bo voznikom prihranilo čas, živce in morda tudi denar, hkrati pa se bo bistveno izboljšala varnost, saj se bo zmanjšalo število okvarjenih avtomobilov na cesti. Najnaprednejši elementi se šele razvijajo, vendar pa bomo v naslednjih nekaj letih priča velikemu tehnološkemu napredku.

Trajnostnost

Električni avtomobili imajo lahko ključno vlogo pri doseganju globalnih ciljev na področju podnebnih sprememb. Povprečni električni avtomobil proizvede le 60 gramov CO2 na kilometer, kar predstavlja polovico oziroma tretjino emisij CO2, ki jih proizvedejo avtomobili z bencinskim in dizelskim motorjem. Proizvajalci razvijajo tudi načine za ponovno uporabo materialov iz starejših avtomobilov, kot je recikliranje pnevmatik, uporabo lažjih materialov in zagotavljanje daljše življenjske dobe električnih avtomobilov. Tudi v družbi bo večji poudarek na popravilu kot na zamenjavi staro za novo.

 

Katere največje preboje lahko pričakujemo v avtomobilih prihodnosti?

  • Pričakujete lahko, da se bodo za odpiranje in zagon avtomobila uporabljali biometrični prstni odtisi, pametni telefon ali pametna ura, okna pa se bodo lahko odpirala s kretnjo roke. 
  • Pametni avtomobili prihodnosti bodo lahko spremljali življenjske znake voznika in preklopili na samodejno vožnjo, če bodo zaznali zdravstvene težave, denimo srčni infarkt, ali vožnjo pod vplivom alkohola. 
  • Infrardeči žarometi bodo izboljšali vidljivost v slabih vremenskih razmerah.

 

Tudi avto zavarovanje bo v prihodnosti drugačno

Mnoge zavarovalnice v tujini že gredo z roko v roki z modernimi tehnologijami avtomobilov in na podlagi boljših varnostnih pogojev tudi prilagajajo premijo za voznike takšnih avtomobilov. Vsekakor je za pričakovati, da se trend kmalu spremenil tudi pri nas. 

Zaenkrat se lahko pohvalimo s hitrim izračunom cene zavarovanja, ki vam vzame le minuto: vpišete le registrsko številko in v nekaj klikih že dobite ceno zavarovanja G24 Avto za svoj avto.