15.11.2019 | 4 min branja | Blog

Kdaj izbrati kasko in kdaj ne?

Vsi smo se že srečali z vprašanjem, kako zavarovati svoj avtomobil. Naj se poleg obveznega zavarovanja (AO) odločimo še za kasko zavarovanje ali ne? In če da, naj izberemo splošni ali delni avtomobilski kasko? Enoznačnega odgovora ni. Lahko pa se orientiramo po preprostih merilih. Pri zavarovanju splošnega avtomobilskega kaska smo upravičeni do povračila škode tudi za škodo na svojem vozilu, če je do škode prišlo zaradi naše krivde. Poleg splošnega avtomobilskega kaska je mogoče skleniti tudi delni avtomobilski kasko, ki krije bolj izpostavljena tveganja. Vključuje vrsto kritij nevarnosti, izbira pa je odvisna od naših potreb.

Kdaj in katero kasko zavarovanje izbrati?

Kasko kritje je smiselno, če:

  • je avtomobil nov ali višje vrednosti,
  • smo avtomobil kupili na leasing (tu je kritje splošnega avtomobilskega kaska obvezno),
  • gre za avtomobil, ki je veliko v uporabi,
  • nimamo denarja za nenadna popravila škode ob nesrečah,
  • avtomobil vozi več različnih oseb.

Pri novih avtomobilih je izbira  kritja splošnega avtomobilskega kaska prej pravilo kot izjema, pri starejših pa je bolj pogosta izbira kombinacij delnega avtomobilskega kaska. Pri odločitvi je potrebno upoštevati več dejavnikov:

  • prevoženi kilometri,
  • parkiranje v garaži ali na parkiriščih,
  • vožnja po podeželju ali po mestih.

Če avtomobil parkiramo v garaži, ga ni nujno potrebno zavarovati pred naravnimi in elementarnimi nesrečami; če pa je parkirano na parkirišču, je smiselno dodatno zavarovanje kraje in kritje za škodo, ki se lahko zgodi na parkirišču (vključeno v paketu XL); če pa vozimo v bližini gozdov, je smiselno zavarovanje za škodo zaradi naleta divjadi (vključeno v obeh paketih delni kasko).

Kaj so glavne razlike med kaskom in delnim kaskom?

Glavna razlika med kritji kasko in delni kasko je v tem, da pri delnem kasku ohranite svoj bonus in se vaše zavarovanje v naslednjem letu ne podraži, kar pa ne velja za kritje kasko. Razlika je tudi v višini odbitne franšize, ki pri nas znaša od 300 do 900 € za kritje kasko (višino izberete ob sklepanju zavarovanja) ali 50 € pri delnem kasku. Pri delnem kasku je mogoče izbirati med 2 paketi kritij: 

  • Paket L: kritje stroškov popravila vašega avta za izbrane poškodbe na steklih, svetilih, ogledalih in zaradi trčenja v živali.
  • Paket XL: poleg kritij iz paketa L še kritje stroškov poškodb avta na parkirišču. 

Možna je tudi kombinacija obeh skupaj: kaska in delnega kaska, saj si s tem zagotovite maksimalno zaščito v primeru poškodb vašega avta. 

Kdaj kritje kaska opustiti oz. se zanj ne odločiti?

Podatki kažejo, da delež sklenjenih polic s kasko kritjem pade, ko vozilo doseže starost 8 let. Vendar kljub temu, da je višina premije odvisna od vrednosti novega avtomobila, to ne pomeni vedno, da če imamo starejši avtomobil oz. avtomobil nižje vrednosti, kasko kritje ni smiselno. Včasih je bolje dodatno plačati več in imeti mirno vest, saj vemo, da bo v primeru škode, za popravilo poskrbela zavarovalnica. Tudi če je vrednost avtomobila nižja, je včasih težko najti lastna sredstva za njegovo popravilo.

 

IZRAČUNAJ CENO ZAVAROVANJA G24 AVTO