28.02.2019 | 5 min branja | Blog

Sopotniki v avtu v primeru nesreče

Kljub vsej previdnosti se lahko vsakomur izmed nas zgodi, da kdaj povzročimo prometno nesrečo. Najpogosteje v prometnih nesrečah nastane materialna škoda. Če niste vozili pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, imate veljavno vozniško dovoljenje in vaše vozilo ustreza tehničnim predpisom, oškodovancu škodo povrne zavarovalnica, pri kateri imate sklenjeno osnovno avtomobilsko zavarovanje. Kaj pa če povzročite prometno nesrečo, kjer so telesno poškodovani sopotniki in ostali udeleženci v nesreči? Pojasnjujemo, kako lahko na dva načina poskrbite tudi za njih.

1. Osnovno avtomobilsko zavarovanje

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO) je osnovno zavarovanje, ki je obvezno in ga morate skleniti. S sklenitvijo osnovnega avtomobilskega zavarovanja poskrbite za odgovornost do tretjih oseb. To pomeni, da se iz tega zavarovanja povrne škoda vsem oškodovancem v prometni nesreči razen vozniku, ki je povzročil prometno nesrečo. Prav tako iz tega zavarovanja ni krita škoda, ki je nastala na vozilu, s katerim je bila nesreča povzročena. S sklenitvijo osnovnega avtomobilskega zavarovanja je tako krita tudi škoda, ki jo povzročite sopotnikom v avtomobilu.


Kaj in do katere mere krije osnovno avtomobilsko zavarovanje, ko gre za sopotnike v vašem avtomobilu:

  •     odškodnino v primeru smrti,
  •     odškodnino v primeru telesnih poškodb,
  •     odškodnino v primeru prizadetega zdravja,
  •     povračilo škode v primeru uničenja ali poškodovanja stvari.

Zavarovalne vsote za zgoraj naštete škodne primere določa Zakon o obveznih zavarovanjih v prometu. Trenutne minimalne zavarovalne vsote za posamezni zavarovalni primer ne glede na število oškodovancev znašajo 5.000.000 € za škodo zaradi smrti, telesnih poškodb in prizadetega zdravja oseb in 1.000.000 € za škodo zaradi uničenja ali poškodovanja stvari.

2. Nezgodno zavarovanje voznika in potnikov

Ob sklepanju osnovnega avtomobilskega zavarovanja lahko za sopotnike še dodatno poskrbite s sklenitvijo nezgodnega zavarovanja. Ko to storite, poskrbite za odškodnine v primeru smrti ali invalidnosti, prav tako pa s sklenitvijo tega zavarovanja poskrbite tudi zase. Odškodnina za primer smrti pri tem zavarovanju znaša 4.200 €, odškodnina za primer invalidnosti pa 8.400 €. Več o nezgodnem zavarovanju voznika in potnikov lahko preberete TUKAJ.

Pomembno je, da ob sklepanju zavarovanja pomislite tudi na sopotnike v vozilu. Le ena sama nezgoda lahko v življenje vsake osebe prinese ogromne spremembe. Nezgode včasih enostavno ne morete preprečiti, lahko pa preprečite, da se tistim, ki so v nezgodi poškodovani in njihovim bližnjim poleg skrbi za zdravje ni potrebno obremenjevati še z morebitnimi stroški, ki jih poškodbe ali celo smrt prinesejo.

IZRAČUNAJ CENO ZAVAROVANJA G24 AVTO