16.05.2023 | 4 min branja | Blog

8 pogostih mitov o zdravju, ki jih morate poznati

Ste že kdaj slišali, da boste gotovo zboleli, če greste ven z vlažnimi lasmi? Ali pa, da je treba po jedi počakati eno uro, preden greste plavat? Miti in čudna prepričanja obstajajo na vseh področjih življenja in zdravje nikakor ni izjema. Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika beseda mit pomeni na primer izročilo o bajeslovnih bitjih, pa tudi nerealno predstavo o določenih dogodkih, pojavih in ljudeh.

prehlajen moški

V praksi je večina zdravstvenih mitov mešanica splošnih resnic in ljudske modrosti. Nekateri so neškodljivi, kot primera iz začetka tega članka, vendar pa nekateri miti lahko omejujejo naše vedenje ali celo škodujejo našemu zdravju. Tak je na primer mit, da je depresijo mogoče zdraviti samo z močjo volje. 

V tem članku smo izbrali osem mitov o zdravju, za katere vemo, da so znanstveno napačni. Več o teh preberite v nadaljevanju!

1. mit: Če greste ven z vlažnimi lasmi, boste zboleli 

Mnogi od nas že od otroštva poslušamo, da bomo staknili prehlad ali gripo, če gremo ven z mokrimi oziroma vlažnimi lasmi. Pa je to res?

Dejstvo je, da prehlade in gripo povzročajo virusi, ne zrak ali mraz. Čeprav je res, da so prehladi in gripa pogostejši pozimi, krivec zanje niso mokri lasje, temveč dejstvo, da v tem letnem času kroži več virusov.

2. mit: Nosečnice morajo jesti za dva

Bodoče matere to pogosto slišijo, vendar nosečnici ni treba jesti za dva, vsaj ne za dve odrasli osebi. Predstavljajte si, da pričakujete dvojčka ali trojčke. Bi morali jesti za tri ali štiri? Seveda ne.

Med nosečnostjo ženska porabi več kalorij in shranjuje več energije, zato mora povečati dnevni vnos kalorij, vendar vse v mejah normale. Z drugimi besedami, ni vam treba jesti za dva, pomembno pa je, da jeste kakovostno.

3. mit: Nič ne more preprečiti raka

To je eden od mitov o zdravju, ki lahko resno škoduje tistim, ki mu verjamejo. Ne samo, da ima usodne posledice, je tudi preprosto zgrešen.

Pred rakom se lahko zaščitite tako, da se izogibate kajenju, uživate zdravo prehrano, redno telovadite, se ustrezno zaščitite pred soncem ter omejite uživanje alkohola, ali pa se mu popolnoma izogibate.

K zgodnjemu odkrivanju raka lahko prispevate tudi z ustreznimi presejalnimi testi. Z drugimi besedami, preventiva je vsekakor mogoča in ima lahko več koristnih vidikov. Med ljudmi sicer kroži še več mitov, povezanih z rakom.

Ker pa na uspešnost zdravljenja raka precej vpliva zgodnje odkrivanje bolezni, vam Generali v okviru nadstandardnega zdravstvenega zavarovanja G24 Specialisti olajša pot do diagnostike in zdravljenja. Če pa je za zdravljenje raka potrebna na primer kemoterapija, vam Generali v okviru možnosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja G24 Zdravje+ omogoča prevoz in spremljanje na kemoterapijo in obsevanja.

4. mit: Jajca dvigujejo holesterol

Visoka raven holesterola, zlasti t.i. slabega oziroma LDL holesterola in skupnega holesterola, je ena od »kug« sodobnega sveta. Povečuje tveganje za razvoj ateroskleroze, ki je odgovorna za srčno-žilna obolenja, na primer visok krvni tlak, odpoved srca in možgansko kap.

Jajca, zlasti rumenjaki, imajo visoko vrednost t.i. slabega holesterola. Zato je dolgo veljalo prepričanje, da je to živilo sovražnik številka ena in se je njihovo pogosto uživanje odsvetovalo.

A izkazalo se je, da holesterol v jajcih zelo malo vpliva na holesterol v krvi. Še več, novejše študije kažejo, da zmerno uživanje jajc lahko celo znižajo verjetnost nastanka holesterola.

5. mit: Generična zdravila so manj učinkovita

Ta zdravstveni mit morda izhaja iz prepričanja, da morajo biti generična zdravila manj učinkovita ali manj kakovostna, ker so cenejša. Vendar tržna logika primerjave izdelkov brez znamke in izdelkov drage blagovne znamke ne velja za zdravila.

Generična zdravila imajo enako zdravilno učinkovino, obliko in odmerek kot zdravila blagovne znamke. Podvrženi so strogemu testiranju in na trg pridejo šele, ko poteče patent izvirnega zdravila.

6. mit: Mikrovalovne pečice uničijo hranila v hrani in povzročajo raka

Po »ljudski modrosti«, katere avtor je vedno neznan, mikrovalovi uničujejo hranila v hrani. Enako sevanje, ki se uporablja za segrevanje hrane, naj bi povzročalo tudi raka.

Dejstvo pa je, da se pri kuhanju z mikrovalovno pečico v resnici izgubi manj hranil, ker gre za hiter postopek kuhanja z majhno količino vode. Ne glede na to, pa je ta zdravstveni mit pri številnih ljudeh povzročil toliko skrbi, da je Svetovna zdravstvena organizacija sama objavila pojasnilo na to temo, da bi odgnala dvome.

7. mit: Takoj po jedi ne smeš plavati 

Medtem ko ni znanstvene povezave med plavanjem in prebavo, pa kopanje v mrzli vodi lahko povzroči prebavne motnje. Ko je naše telo izpostavljeno skrajnim temperaturam, ima uravnavanje telesne temperature prednost pred drugimi telesnimi funkcijami.

 

Skratka, kopanje v zelo mrzli vodi lahko spremeni prerazporeditev krvi in zmoti normalno prebavo. Zato težava ni toliko v času prebave, kot v temperaturi vode.

8. mit: Cepivo proti gripi povzroča gripo  

Vsi smo že kdaj slišali, da je kdo rekel: »Cepil sem se proti gripi in sem moral nekaj dni ostati doma ... z gripo!« Mnogi ljudje menijo, da cepivo dejansko povzroča bolezen, čeprav v blažji obliki.

Vendar to preprosto ni res, ker virus, ki ga v telo vnesemo s cepivom, ni aktiven. Kar se lahko zgodi, je, da je kdo v času cepljenja v sebi že imel virus gripe ali prehlada, ali pa se preprosto pritožuje nad kakšnim stranskim učinkom (na primer kašljem, povišano telesno temperaturo, bolečinami v mišicah ali glavobolom), kar običajno traja kratek čas.

Nič ni pomembnejše od vašega zdravja, zato previdnost ni nikoli odveč. A namesto da slepo verjamete mitom o zdravju in »ljudski modrosti«, je bolje slediti nasvetom pristojnih zdravstvenih delavcev, ki jim lahko zaupate.