03.12.2020 | 5 min branja | Blog

9 stvari, ki jih morajo vedeti vsi mladi vozniki

Širna cesta, brezmejna svoboda in lasten avtomobil … Občutek, ko končno opraviš vozniški izpit in prvič voziš povsem samostojno, je nepopisen! A prvih šest mesecev je lahko tudi izjemno nevarnih. Verjetnost, da bo mladi voznik udeležen v prometni nesreči, je namreč veliko večja kot pri drugih voznikih. Vendar ni nujno, da je tako. Z osnovnimi varnostnimi ukrepi lahko poskrbite, da bo vaš jekleni konjiček ostal nedotaknjen, evidenca kazenskih točk pa prazna. Pa srečno vožnjo!

young first-time new driver sitting in red car

1. Preverite mrtvi kot

Niste videli tistega vozila? Kako? Gre za mrtvi kot - območje, ki ga ne vidimo, ko gledamo naprej ali v ogledala. Kriva je lahko postavitev drugega avtomobila ali pa nadgrajena karoserija vašega vozila, ki ovira pogled. Vsako vozilo ima drugačen mrtvi kot, zato vedno poglejte čez ramo, preden speljete, zavijete ali zamenjate prometni pas.

2. Prilagodite hitrost

Ko se vključite v promet, prilagodite hitrost glede na vozila okoli vas – pri tem seveda ne upoštevajte vozil, ki kršijo omejitve hitrosti! Prepričajte se, da ste na pravem pasu glede na svojo hitrost in ob menjavi pasu vedno vklopite smerni kazalec.

3. Seznanite se z varnostnimi zahtevami vozila

Vsako vozilo mora prestati redne tehnične preglede. Ti so ključni za zagotovitev, da je vozilo varno za voznika in druge soudeležence v prometu. Prvi tehnični pregled morate opraviti, ko je avto star štiri leta. Sledijo pregledi na vsaki dve leti, kar traja do osmega leta starosti avtomobila. Če je vaš avto starejši od osmih let, ga morate na pregled peljati vsako leto.

Datum naslednjega pregleda bo vedno napisan na hrbtni strani prometnega dovoljenja oziroma na potrdilu o opravljenem tehničnem pregledu. Kljub temu si v koledar za vsak slučaj vstavite opomnik. In ne pozabite, da so to le redni pregledi. V primeru, da opazite kakršnokoli težavo, ne čakajte na pregled, ampak avto takoj odpeljite k mehaniku.

4. Če se le da, ne vozite ponoči

Nočna vožnja ni najboljša ideja iz številnih razlogov. Med najbolj očitnimi sta slaba vidljivost in večja utrujenost. Posebej pazljivi morate biti, če ste voznik začetnik in vaši refleksi še niso najboljši. Na nočno vožnjo se je potrebno privaditi, zato svoje nočne podvige v avtu prilagodite svojim sposobnostim, ali pa se jim izognite, dokler niste povsem sigurni v svoje vozniške izkušnje. 

5. Omejite število sopotnikov

Prednost vozniškega dovoljenja je gotovo tudi ta, da se lahko končno vozite s svojimi prijatelji. A vedeti morate, da je možnost nesreče veliko večja, če so v avtomobilu moteči sopotniki. Omejite število sopotnikov, dokler ne boste povsem prepričani, da morebiten hrup ne ovira vaše zbranosti.

6. Držite se znanih poti in kratkih voženj

Na začetku ostanite blizu doma in prevzemite krmilo le za kratkotrajne vožnje. Ko si boste nabrali dovolj izkušenj in boste prepričani v svoje sposobnosti, pa se le lotite daljših voženj in raziskovanja oddaljenih krajev.

7. Telefon dajte v tihi način

Tudi prostoročni klici so lahko moteči, saj omejujejo vašo zbranost in osredotočenost na cesto. Dokler vozite, naj bo telefon pospravljen. Večina pametnih telefonov že vključuje funkcijo »Ne moti«, ki zagotavlja, da med vožnjo ne boste poslušali nadležnih zvokov mobilnih obvestil.

8. Osredotočite se samo na vožnjo

Ličenje med čakanjem na zeleno luč, popravljanje las v ogledalu, izbiranje novih pesmi … Večopravilnost je včasih izvrstna metoda za prihranek časa, v avtomobilu pa je vedno slaba ideja. Osredotočite se na cesto in pozabite na reči, ki bi vas lahko motile. Vsa vaša čutila morajo biti razbremenjena in pripravljena na nalogo pred vami – to vključuje tudi sluh, zato pustite slušalke doma. Glasna glasba ali moteča radijska oddaja lahko preglasi piskanje drugega avtomobila ali vpitje pešca, ki vas poziva, da ustavite.

9. Ne pozabite na zavarovanje za voznike začetnike

Z upoštevanjem naših nasvetov lahko naredite velik korak v smeri varne vožnje. Vendar pa nesreča nikoli ne počiva. Vsem lastnikom avtomobilov, ki jih vozijo tudi mladi vozniki, priporočamo dodatno kritje Povečana nevarnost – voznik začetnik. Namenjeno je voznikom z manj kot 3 leti vozniških izkušenj, saj ti predstavljajo povečano tveganje. Zakaj bi si naložili dodatne stroške v primeru nesreče? S tem kritjem ste lahko brezskrbni, vedoč, da vam tudi v primeru prometne nesreče, ne bo treba seči v žep.

Več o zavarovalnem kritju za voznike začetnike