05.10.2022 | 5 min branja | Blog

Kaj je dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je prostovoljno in zagotavlja zavarovanim osebam kritje razlike do polne cene vseh tistih zdravstvenih storitev, ki jih osnovno oz. obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti. Urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje je zagotovo lahko tudi nekakšna rešilna bilka v  primeru resnih poškodb, hujših bolezni, operativnih posegov in v primerih daljšega bivanja v bolnišnici ali zdravilišču. Doplačila za te usluge so lahko zelo visoka in številni si jih brez zavarovanja ne bi mogli privoščiti.  

Zakaj potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Zdravstveni sistem v Sloveniji je sestavljen iz obveznega oziroma osnovnega zdravstvenega zavarovanja ter dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Le če sta urejeni obe zavarovanji, omogoča zavarovanim osebam brezplačne zdravstvene storitve. Iz obveznega zdravstvenega zavarovanja namreč niso krite vse zdravstvene storitve v celoti. Za nekatere je potrebno doplačilo oziroma jih krije samo urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Osebe, ki nimajo urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, morajo doplačati razliko do polne vrednosti večine zdravstvenih storitev iz lastnega žepa. Vsi vemo, da so cene v zdravstvu zelo visoke, v primerjavi z dohodki, ki jih prejemamo v Sloveniji. Vsako doplačilo za zdravstvene usluge zato lahko predstavlja visok strošek v družinskem proračunu povprečnega človeka, še posebno obremenjujoče pa je doplačilo zdravstvenih storitev za mlade, pa tudi za upokojence z nizkimi dohodki.

Kdo potrebuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje potrebuje vsakdo, ki ima urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje: zaposleni, upokojenci, kmetje in študenti po dopolnjenem 26. letu starosti ter pred 26. letom poročene osebe s statusom študenta. 

Študenti, ki jim poteče status (zaključek študija ali pavziranje) ali se v času študija poročijo, si morajo v roku enega meseca urediti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, da bi se izognili doplačilom pri zdravniku in v lekarni. Status poteče ob poteku študijskega leta, zato je potrebno to storiti najkasneje do konca oktobra oz. za dijake, ki končajo srednješolsko izobraževanje, do konca septembra. 

Koliko stane dopolnilno zdravstveno zavarovanje G24 Zdravje?

G24 Zdravje je dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki ga lahko hitro in enostavno sklenete preko spleta, ob sklenitvi pa si lahko izberete še eno od ugodnosti v vrednosti do 30 €. Če dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja niste imeli urejenega za ves čas zavezanosti za zavarovanje, se vam bo k redni ceni prištel še zakonsko določen pribitek za vsako polno leto nezavarovanosti. 

Sklenitev dopolnilnega zavarovanja G24 Zdravje

 

Kaj krije in kakšna so doplačila, če nimate dopolnilnega zavarovanja? 

Da bi lažje razumeli kaj vse krije sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, moramo vedeti, da celostna obravnava določene poškodbe ali bolezni vselej terja še celo vrsto dodatnih storitev, ki niso nujno v celoti pokrite z osnovnim zdravstvenim zavarovanjem. Kdaj torej od vas lahko terjajo doplačilo zdravstvenih storitev, če nimate urejenega dodatnega zdravstvenega zavarovanja?

Pravzaprav zelo pogosto: 

  • kadar boste obiskali zdravnika zaradi storitev, ki niso nujne (o tem presodi zdravnik),
  • kadar boste potrebovali bolnišnično zdravljenje, ki vključuje nastanitev in prehrano v bolnišnici,
  • kadar boste potrebovali ne-nujne prevoze z reševalnim vozilom,
  • če boste potrebovali zdravstvene, ortopedske, ortotične, slušne, očesne, ortodontske in druge tehnične pripomočke,
  • kadar boste potrebovali zdravila na recept,
  • kadar boste potrebovali zobnoprotetične nadomestke ipd.

Zavedati se morate tudi dejstva, da se pravne podlage in Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja spreminjajo, zato bo veljavne predpise za vas redno in skrbno spremljala vaša izbrana Zdravstvena zavarovalnica in vas bo o morebitnih spremenjenih pogojih oziroma novostih tudi sproti obveščala.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne krije tistih pravic, ki so v nasprotju z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Prav tako ne krije storitev, ki so v celoti opredeljene kot samoplačniške.

Sklenitev dopolnilnega zavarovanja G24 Zdravje

 

Informativni primeri doplačil brez dopolnilnega zavarovanja

Ker je tematika zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji kompleksna, je takšen sistem preprostemu človeku morda težko razumljiv. Zato si kar v konkretnih številkah poglejmo, zakaj dopolnilno zdravstveno zavarovanje predstavlja smiselno in pravzaprav že skoraj nujno odločitev, kaj konkretno vam urejeno dopolnilno zavarovanje zares prinaša v praksi ter kakšna so doplačila, če ste brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, za nekatere najbolj pogoste zdravstvene storitve. 

Za en bolnišnični dan (nastanitev in hrana) boste brez sklenjenega dopolnilnega zavarovanja iz lastnih sredstev doplačali od cca 15,68 € pa do 30,00 €, poleg bivanja pa vas čaka še doplačilo za različne operativne posege, ki se zaračunavajo ločeno: za poseg abortusa, ki ni zdravstvene narave (to pomeni, da ni nujno medicinsko indiciran in ste se zanj odločili prostovoljno, obvezno zdravstveno zavarovanje krije le 85 % cene) boste iz lastnih sredstev odšteli cca 74,71 € plus strošek enodnevne hospitalizacije. V primeru sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja to razliko pokrije polica dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in je storitev za vas v celoti brezplačna. 

Za  posege oralne kirurgije, kjer osnovno zavarovanje krije prav tako le 85 % cene, boste iz lastnih sredstev doplačali od 69,14 € za ekstrakcijo in popravo zob, za posege v ustni votlini in razne operacije čeljusti pa se doplačila za dopolnilni del gibljejo od cca 131,69 pa vse do 454,31 €, če pride do zapletov. Razen v primeru, če imate urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, potem doplačilo ne bo potrebno. 

Pa poglejmo še koliko vas lahko, brez sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, stane laserska odstranitev kamnov iz sečevoda: v bolnišnici boste ostali od 4 do 7 dni, ter za to doplačali za bivanje cca 17,00 € na dan, bremenili pa vas bodo tudi stroški doplačila do polne cene posega, ki se giblje med 98,53 € pa vse tja do 400,00 €. Laserski poseg pod imenom »zunajtelesno drobljenje kamnov« namreč bolnišnico stane približno 1.239,18 €. Pri veljavnem dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju pa razliko do polne cene storitve v višini 15 % (98,53 €) za vas pokrije zavarovalnica. Pri operaciji slepiča prav tako obvezno zdravstveno zavarovanje krije le 85 % vrednosti storitve, razlika v višini 15 % vrednosti pa bremeni vas, če ste brez dopolnilnega zavarovanja.

Podatki o cenah posameznih posegov in storitev so zgolj okvirni in se lahko med posameznimi bolnišnicami nekoliko razlikujejo. Med najdražjimi sta še vedno UKC Ljubljana in Maribor, v primerjavi z vsemi ostalimi bolnišnicami v Sloveniji. Veljavne cenike lahko zahtevate pri izbrani bolnišnici pred opravljenim posegom.