11.08.2023 | 8 min branja | Blog

Kako lahko zavarujem morebitno odpoved potovanja?

Hotel v mirnem gorskem okolju, težko pričakovan koncert, sprehod po plaži ali opazovanje sončnega zahoda na obrežju, izlet z ladjo, obisk svetovnega muzeja ... Pred dopustom doma ali na tujem razmišljamo o takšnih stvareh in se jih veselimo! Slovenci nasploh zelo radi potujemo, v zadnjem četrtletju leta 2022 smo opravili že prek milijon turističnih potovanj. Pri načrtovanju dopusta in pripravah na počitnice je priporočljivo vnaprej načrtovati čim več stvari in se tako izogniti improvizaciji v zadnjem trenutku. Prav nam pride tudi zavarovanje, ki nas reši, ko pride do nepričakovane odpovedi potovanja.

Zavarovanje odpovedi potovanje je nekaj, kar hitro preskočimo v mislih, razen če radi načrtujemo vnaprej. Toda zanj bi se morali odločati pogosteje, saj se lahko zgodi ogromno neprijetnosti, ki lahko pokvarijo dopust. Kaj se na primer lahko zalomi že takoj na začetku?

 • Na poti na letališče se vam je zgodila prometna nesreča in ne ujamete letala,
 • ali pa se v zadnjem trenutku zgodi kaj na osebnem področju, zaradi česar ne morete na potovanje ali počitnice. 

Večina ljudi se zave pomena zavarovanja odpovedi prepozno, takrat ko ni več mogoče ničesar ukreniti. Zavarovanje odpovedi potovanja omogoča, da greste na pot pomirjeni. 

Zavarovanje odpovedi potovanja: pri G24 na voljo dve rešitvi

 1. Ob sklenitvi celoletnega zavarovanja G24 Tujina so vam na voljo dodatna kritja: POTOVANJE, PREKINITEV POTOVANJA, ODPOVED POTOVANJA
 2. Zdaj pa je na voljo tudi zavarovanje G24 Odpoved turističnega potovanja, ki velja tudi za Slovenijo, ne le tujino. Obenem ni vezano na celoletno sklenitev, ampak ga lahko uredite za vsako posamezno potovanje.

1667447_-G24Slovenia-Mini-graphicsDesignUpdate+LocalisedTextTravelCancellation_1_062223.jpg

 

1. rešitev: zavarovanje G24 Odpoved turističnega potovanja 

Zavarovanje rizika odpovedi potovanja je jamstvo, da dobite povrnjen denar, če morate odpovedati potovanje zaradi nepredvidenega ali nenadnega dogodka. Tako lahko vnaprej preprečite kakršno koli nepredvideno izgubo denarja. 

Kaj lahko zavarujete?

Na voljo sta Osnovni in Razširjeni paket, zavarujete pa lahko naslednje stroške:

 • aranžma v hotelu, apartmaju ali drugačni nastanitvi,
 • vozovnice za izbrani prevoz (letalski, železniški, ladijski, itd.),
 • aranžma, sklenjen pri turistični agenciji,
 • najem vozil (avto, motorno kolo, kolesa z motorjem, kolo, e-kolo, skiro ali e-skiro)
 • vstopnice za muzeje, koncerte, galerije, športne in kulturne dogodke;
 • stroške izletov, ekskurzij in tečajev.

👉 Zanima me:Spletna sklenitev za riziko odpovedi

Kdaj in kako zavarovati?

Predlagamo sklenitev zavarovanja takoj po nakupu potovanja. 

 • Zavarovanje je možno skleniti najpozneje v roku 3 dni od nakupa/rezervacije potovanja in če je do odhoda na potovanje več kot 3 dni. 

 • Zavarovanje je mogoče skleniti tudi po preteku 3 dni od nakupa/rezervacije potovanja vendar le, če je do odhoda na potovanje več kot 15 dni, a pri tem prvih 10 dni po sklenitvi sta krita le nepredvidena dogodka nezgoda ali smrt (o tem lahko več preberete tukaj).


2. rešitev: zavarovanje G24 Tujina z dodatnimi kritji 

Kritja pri zavarovanju odpovedi potovanja se razlikujejo glede na to, pri kateri zavarovalnici sklenete zavarovanje. Običajno najobsežnejše zavarovalne police za potovanja vključujejo paket kritij, ki zagotavljajo povračilo v primeru odpovedi zaradi nepredvidenega dogodka. To so najbolj uporabne vrste kritja, če se odpravljate na pot.

Katera dodatna kritja glede odpovedi potovanja, ki vam pridejo prav, ima na izbiro G24 Tujina? 

1. Kritje Odpoved potovanja (pred nastopom)

S tem kritjem dobite povrnjen denar, če pride do odpovedi potovanja zaradi nepredvidenih dogodkov, npr. hude bolezni, nesreče ali smrti. Povračilo lahko zahtevate, tudi če se nezgoda pripeti ožjemu družinskemu članu. Pomembno je le, da zavarovalnico obvestite pred začetkom potovanja.

Ne pozabite: kritje velja za celoletne police in samo za potovanja, plačana v času veljavnosti te police.

2. Kritje Potovanje:

a) Zamude in odpovedi leta

Kaj se zgodi, če pride do zamude pri letalskem prevozu? V primeru da letalo zamuja več kot 4h, vam zavarovanje odpovedi potovanja lahko povrne stroške. Zahtevku morate priložiti dokazilo o zamudi (izjava prevoznika) in kopijo vozovnice.

b) Zavarovanje prtljage

Zelo prometna letališča morajo pogosto obdelati ogromno prtljage in kovčki se lahko izgubijo.

Zavarovanje za tujino s kritjem potovanje vam krije nadomestilo, če vaša prtljaga na cilj ne pride pravočasno. Najboljše zavarovalnice pri zavarovanjih potovanj ponujajo tudi nekaj posebnih kritij, ki vključujejo tudi nadomestilo v primeru poškodovanja, kraje ali izgube športne opreme.

Če se vaša prtljaga izgubi in morate plačati za osnovne predmete, lahko od zavarovalnice zahtevate tudi povračilo za te stroške. Preden začetkom potovanja preverite, katera kritja imate sklenjena.

🧳 Koristen nasvet: Če vam ukradejo prtljago, ne pozabite prijaviti kraje na najbližji policijski postaji in pridobiti policijski zapisnik, ki bo služil kot dokazilo za uveljavljanje zavarovalne police. 

👉 Morda vas zanima tudi: Vse, kar morate vedeti o zavarovanju za tujino 

3. Kritje Prekinitev potovanja (ki se je že začelo)

Potovanje ste lahko primorani odpovedati zaradi bolezni, nezgode ali kakšne druge nepredvidene situacije doma. Če imate sklenjeno zavarovanje prekinitve potovanja, vam zavarovalnica plača stroške nastanitve po številu dni, ki jih niste uspeli izkoristiti. Pri tem boste morali priložiti dokazila o vzroku prekinitve potovanja.

📑 Ne pozabite: Shranite vse račune in dokumentacijo, povezane s potovanjem, saj boste z njimi dokazovali vse stroške. V ta namen ne obdržite samo papirnih izvodov računov, ampak napravite tudi njihove kopije in jih dobro shranite, na primer v oblaku.

Sklenite zavarovanje G24 Tujina in dodajte izbrana kritja >

1667447_-G24Slovenia-Mini-graphicsDesignUpdate+LocalisedTextTravelCancellation_2_062223.jpg

 

Pomembno je imeti zavarovanje odpovedi potovanja

Sklenitev zavarovanja odpovedi potovanja nudi veliko prednosti, zlasti v tistih primerih, ki jih običajno ne predvidimo ali jih ne moremo predvideti.

 • Načrtovanje precej vnaprej. Nekateri svoj dopust najraje načrtujejo že mesece vnaprej; želijo dobiti najboljše cene ali preprosto zato, ker razmišljajo daleč naprej. V teh primerih je zavarovanje odpovedi potovanja jamstvo za vse pripetljaje, ki jih ne moremo predvideti.

 • Bolezen. Nekatere bolezni pridejo brez opozorila. Kritje odpovedi pomeni, da vam ne bo treba plačati stroškov potovanja, če na koncu ostanete doma bolni.

 • Nujen primer v družini. Potovanje ste lahko primorani odpovedati zaradi smrti ali hude bolezni ožjega družinskega člana. V takih primerih vam stroške potovanja povrne zavarovanje odpovedi.

 • Mednarodna potovanja. To so pogosto najdražja potovanja! Preden na kocko postavite celoten vložek, razmislite, ali ni morda vredno plačati majhnega zneska za zavarovanje potovanja.

 • Transportne povezave. Lahko se vam pripeti nesreča na poti na letališče ali trajekt in zato ne morete na potovanje. Kadar koli potujete z letalom ali vlakom, razmislite o zavarovanju prekinitve potovanja.

Spletni izračun za riziko odpovedi