20.10.2021 | 5 min branja | Blog

Kako ravnati v primeru prometne nesreče v tujini

Ne glede na to, kako previdni ste na cesti, se je treba zavedati, da nesreča nikoli ne počiva. In izkušnja prometne nesreče v tujini je lahko prava nočna mora. Toda z dobrim avto zavarovanjem, ki vključuje pomoč na cesti, si lahko zagotovite, da v trenutku, ko potrebujete pomoč, ne boste prepuščeni samim sebi. Poleg tega pa ste lahko tudi pomirjeni, da vas morebitna prometna nesreča ne bo dodatno udarila po žepu.

GettyImages-1047083324.jpg

Če imate smolo, da v tujini doživite prometno nesrečo, je tukaj nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste odškodninski zahtevek podali brez zapletov in da boste deležni podpore, ki jo potrebujete. S pomočjo G24 Avto, ki vam poleg odličnega zavarovanja zagotavlja tudi možnost asistence na cesti, boste lahko čim prej nadaljevali svojo pot.

Kako uveljaviti asistenco na cesti v tujini?

Če se vam zgodi, da zaradi okvare ali prometne nesreče obstanete z nevoznim avtom na cesti v tujini, je postopek podoben kot v Sloveniji:

 • Preprosto pokličete na  številko asistenčnega centra +386 5 66 28 500 (080 88 48 za klic iz Slovenije).
 • Natančno opišite, kakšne težave imate in kje se nahajate.
 • Po vašem klicu bo asistenca prevzela 24-urno organizacijo in kritje stroškov pomoči, vi pa le sledite navodilom, ki jih prejmete.

Kritje Asistenca ponuja vrsto različnih oblik pomoči, ki bi jih voznik utegnil potrebovati ob okvari avtomobila na cesti:

 • popravila manjših okvar,
 • dostava goriva,
 • pomoč pri težavah z avtomobilskimi ključi,
 • dostava rezervnih delov,
 • reševanje vozila (do 1.500 EUR),
 • pomoč pri prevozu potnikov (do 1.000 EUR),
 • vleka vozila do 250 km v eno smer,
 • organizacija prenočišča,
 • zagotavljanje nadomestnega vozila,
 • organizacija vrnitve mladoletnih potnikov iz tujine.

Možnost uporabe nadomestnega avta ter prevoz okvarjenega avta do servisa sta med najbolj dobrodošlimi oblikami pomoči, vozniki bolj pozabljive sorte pa so najbolj navdušeni nad reševanjem zagat z izgubljenimi ali v avto zaklenjenimi avtomobilskimi ključi ter dostavo goriva. Pa čeprav morajo gorivo plačati sami.

Na kaj ne smete pozabiti v primeru prometne nesreče v tujini?

Neposredno po nesreči je včasih težko jasno razmišljati o nadaljnjih korakih, obstaja pa nekaj preprostih ukrepov, ki vam bodo olajšali izpolnjevanje odškodninskega zahtevka.

 1. Prvi tak ukrep je zbiranje dokazov. Posnemite in fotografirajte, kaj se je zgodilo in se, če je to mogoče, pogovorite z morebitnimi očividci. Zapišite si njihove kontaktne podatke, saj se bo vaša zavarovalnica morda morala pogovoriti neposredno z njimi. Shranite tudi vsa potrdila in račune za vse, kar boste morali po nesreči kupiti ali plačati.
 2. Izgubljene ali ukradene stvari in morebitna kazniva dejanja je treba v 24 urah prijaviti policiji. Kadar to ni možno, to sporočite kakšni drugi odgovorni osebi. Policija morda ne bo uspela najti vaših stvari, vaša zavarovalnica pa bo skoraj zagotovo zahtevala policijsko poročilo ali referenčno številko kaznivega dejanja, da bo lahko obravnavala vaš odškodninski zahtevek.
 3. Če ste bili udeleženi v prometni nesreči, vedno izpolnite evropsko poročilo. To vsebuje bistvene podatke o udeležencih v nesreči in opisuje okoliščine, ki so do nje pripeljale. Ključno pa je, da je izpolnjeno pravilno in da ga podpišejo vsi udeleženi vozniki.
 4. Če boste potrebovali zdravstveno oskrbo, je pomembno, da se pred tem pogovorite s svojo zavarovalnico, kjer imate sklenjeno zdravstveno zavarovanje za tujino. Različne zavarovalne police imajo namreč različne stopnje kritja, zato pred nadaljevanjem preverite, kaj krije vaša polica oziroma pridobite potrditev, da ste zavarovani za takšne primere.

Prijava škode in oddaja odškodninskega zahtevka

Takoj ko boste lahko, stopite v stik s svojo zavarovalnico in preverite, ali vaša zavarovalna polica krije neljubi dogodek, ki se vam je pripetil, in kaj vse potrebujete za odškodninski zahtevek. Ponavadi morate svojo zavarovalnico o nezgodi obvestiti v določenem časovnem roku, če ga zamudite, pa lahko ta zavrne kritje, zato je pomembno, da ta korak opravite čim prej. 

Ko zavarovalnico obvestite o nesreči, ji boste morate posredovati podrobnosti o incidentu in poslali vam bodo navodila za prijavo škode, ki jim boste morali slediti. Pri tem bo zavarovalnica potrebovala nekaj dokazov o nesreči, zato jim pošljite policijska poročila, fotografije ali posnetke ter dokumente in račune, ki ste jih zbrali.

Preberite splošne pogoje vašega zavarovanja

Preden vložite odškodninski zahtevek, je dobro, da preberete splošne pogoje vaše zavarovalne police in si s tem prihranite kakšno neprijetno presenečenje. Preverite, kaj je izvzeto iz zavarovalnega kritja vaše police, saj nekatere stvari morda niso vključene ali pa so vključene le delno, denimo zamude na poti, premoženje do določene vrednosti ipd.

Še enkrat preverite morebitno soudeležbo pri škodi oziroma odbitno franšizo. To je znesek, ki ste ga dolžni plačati v primeru kasko škode. Upoštevajte to, preden vložite zahtevek, saj je ob manjši škodi morda bolj smiselno, da račun poravnate sami. Včasih morate vse stroške, ki nastanejo, plačati vnaprej, torej preden prejmete odškodnino, zato se pred sklenitvijo zavarovanja in vložitvijo zahtevka dobro seznanite s tem.

Ustrezno zavarovanje za avto in asistenca na cesti sta vam lahko v veliko pomoč, če v tujini nepričakovano doživite prometno nesrečo. Če pa se pred potovanjem v tujino dobro poučite in izberete zavarovanje za avto, ki ustreza vašim potrebam, ste lahko mirni – vaša zavarovalnica vas bo na poti podprla in zaščitila.