19.09.2023 | 5 min branja | Blog

Mladi voznik – kako izbrati prvo avto zavarovanje?

Zavarovanje avtomobila je nujno za registracijo avta. Mladi voznik, ki je komaj opravil izpit za avto, se pred prvimi samostojnimi izkušnjami na cesti prvič sreča tudi z avto zavarovanjem. Ne glede na to, ali si avtomobile sposoja od družinskih članov ter prijateljev, ali ima že svoj prvi avto, je dobro, da ve, kaj zavarovanje za avto je in kaj krijejo posamezna kritja, ki jih lahko najde na zavarovalni polici.

mlada voznica za volanom g24 mladi voznik.jpg

Kaj je avtomobilska odgovornost in kaj doplačilo za povečano nevarnost-voznik začetnik?

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je zakonsko predpisano, ker krije škode, ki jih voznik povzroči ostalim udeležencem v prometu, a ne krije poškodb voznika (ki povzroči prometno nesrečo). Ker krije le odgovornost voznika povzročitelja prometne nesreče, voznik pri tem ni zavarovan. Da je zavarovan tudi voznik, je potrebno skleniti zavarovanje za voznika, ki je običajno imenovano AO Plus (AO+). Minimalne zavarovalne vsote za obvezno avto zavarovanje se med državami razlikujejo, v Sloveniji pa so zakonsko določene, in sicer do 5.240.000 evrov za nematerialno ter 1.050.000 evrov za materialno škodo.

Ker vozniki začetniki šele pridobivajo samostojne vozniške izkušnje in zato predstavljajo povečano nevarnost, je potrebno zato dodatno urediti tudi zavarovanje za take voznike. To je mogoče na 2 načina:

  • Z doplačilom na polici avtomobilov, ki jih bo mladi voznik vozil – doplačilo se imenuje Povečana nevarnost – voznik začetnik in znaša določen odstotek premije zavarovanja AO. To doplačilo je potrebno urediti na vseh policah avtomobilov, ki jih bo mladi voznik vozil. Če kritje ni urejeno in mladi voznik povzroči prometno nesrečo, zavarovalnica ne krije škode v celoti, ampak le delno, zato lahko to povzroči veliko luknjo v žepu lastnika avta.
  • Z ločeno - samostojno polico zavarovanja G24 Mladi voznik pa je podano kritje za mladega voznika pri uporabi vseh avtomobilov, ki si jih sposodi. Na voljo so 3 paketi z različnim obsegom kritij. Najožji paket krije le zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO) in zavarovanje voznika (AO+) pri vožnji avtomobilov, ki so zavarovani le pri zavarovalnici Generali. V srednjem paketu zavarovalnice niso omejene pri kritjih AO in AO+, omejitev se nanaša le na kritje Kasko. V največjem paketu pa so vključena kritje AO, AO+ in Kasko (če ima sposojen avto to kritje na svoji polici) pri vseh zavarovalnicah. S to polico mladi voznik tudi že nabira »bonus«, ki se mu bo nato upošteval, ko bo zavaroval svoj prvi lastniški avto.

Mladi voznik - kako zgleda avto zavarovanje v praksi:

Če bi torej mladi voznik s sposojenim avtom povzročil prometno nesrečo, v kateri je nastala škoda na stvareh (na primer poškodba drugega avta, ograje, v katero se je voznik zaletel, in podobno) ali če so se pri tem poškodovali drugi udeleženci, bo te škode pokrilo zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Če je bilo urejeno tudi doplačilo za povečano nevarnost, bo celoten znesek poravnala zavarovalnica, sicer del škode pade na lastnika sposojenega voznika. Poškodbe voznika in vozilo povzročitelja nista krita iz kritja AO, zato je potrebno imeti na polici tudi kritje AO+ za voznika in Kasko za vozilo.   

Dodatna kritja avto zavarovanja

Poleg z zakonom predpisanega obveznega zavarovanja AO si lahko izberete še druga kritja, ki vam nudijo kritje v različnih primerih. Preverite katera kritja učinkovito pokrijejo različna tveganja, ki se pojavljajo v povezavi vožnjo avtomobila:

1. Kasko in Delni kasko

Kasko je polni kasko, ki krije (skoraj) vse, kar se vozniku lahko pripeti – od kraje vozila, do toče ali naleta z živaljo, itd. Polni kasko krije tudi škodo na avtu v nesreči, ki jo povzročite sami (al kdor koli, ki vozi vaše vozilo). Pri vsaki škodi iz kasko zavarovanja se plača odbitno franšizo oz. soudeležbo, ki jo izberete ob sklepanju zavarovanja (100, 300, 600 ali 900 €) – večja kot je soudeležba, nižja je zavarovalna premija in obratno. Če se zgodi, da vam nekdo »udari« avto na parkirišču in nastane škoda v višini 800 evrov, vi pa ste ob sklenitvi izbrali soudeležbo v višini 100 evrov, bo zavarovalnica krila 700 evrov, sami pa boste prispevali 100 € za popravilo. Vsaka prijava škode iz Kaska vpliva na bonus oz. premijski razred.

Delni kasko omogoča zavarovanje v dveh paketih – paket Cesta zavaruje poškodbe stekel, svetil, ogledal in stika z živaljo, paket Parkirišče pa poleg prej naštetih še poškodbe na parkirišču. Soudeležba pri delnem kasku je 50 € na primer. V primeru uveljavljanja škode se za razliko od Kaska cena zavarovanja naslednje leto ne zviša na račun izgube »bonusa« oz. premijskega razreda.

2. AO-plus

AO-Plus poskrbi za primer telesnih poškodb voznika, ki je povzročil prometno nesrečo z vašim avtom. Ne glede na to, ali svoj avto vozite vi, vaša žena ali otroci, bo v primeru nesreče na podlagi tega kritja izplačana odškodnina do največ 51.000 evrov, kolikor znaša zavarovalna vsota po tem kritju.

3. Asistenca

Če obstanete na cesti s pokvarjenim avtomobilom, če zmanjka goriva ali pa izgubite ključ, vam na pomoč lahko priskoči avtomobilska asistenca. Ta zagotavlja tudi nadomestno vozilo v primeru, da vaš avto ni vozen in morate nadaljevati pot do cilja ali vam avto ukradejo. Poskrbi tudi za vrnitev mladoletnih potnikov iz tujine ali za nastanitev v hotelu v času popravila avta.

4. Nezgodno zavarovanje

Če isti avto uporablja več ljudi, je dobrodošlo kritje Nezgodno zavarovanje, ki krije invalidnost ali smrt voznika in potnikov. V primeru invalidnosti je zavarovalna vsota 40.000, v primeru smrti pa 20.000 €, kar je dobrodošla finančna pomoč v najtežjih trenutkih.

Hitri izračun cene avto zavarovanja preko spleta

Ali veste, da lahko avto zavarovanje sklenete od doma? Samo 10 klikov je potrebnih, da  izračunate ceno za svoje avto zavarovanje, po vnosu podatkov pa ga tudi sklenete in polico dobite na svoj e-naslov najkasneje v pol ure od sklenitve.

Z le nekaj kliki do zavarovanja G24 Mladi voznik

Tudi mladi vozniki lahko svoje prvo avto zavarovanje sklenete hitro preko spleta – izberete le paket, ki vam ustreza in vpišete svoje podatke. Podatki o avtu niso potrebni, saj zavarovanje velja za vse avtomobile, ki jih boste vozili.

Izračunaj ceno G24 Mladi Voznik