25.03.2021 | 5 min branja | Blog

Najnovejši inteligentni sistemi v avtomobilih omogočajo večjo varnost na cesti

Pri odločitvi za nakup novega avtomobila bi morale največjo vlogo igrati tiste lastnosti, ki zagotavljajo varnost vas in vaših potnikov. Tega se zavedajo tudi proizvajalci, zato ne preseneča, da je pri oblikovanju novih avtomobilov največ inovacij prav na področju varnostnih sistemov. 

Nabor najnovejših tehnologij za večjo varnost v avtomobilih

Ne glede na to, ali se zanimate za nakup avtomobila ali zgolj dodatnih varnostnih naprav, je dobro, da se seznanite z najnovejšimi tehnologijami, preden se dokončno odločite za nakup. Tukaj vam predstavljamo naš izbor najnovejših tehnologij za varnost v avtomobilih.

Mlada ženska za volanom G24 Avto

Samodejno zaviranje v sili (AEB)

Pri prehitevanju motoristov se vsak voznik dobro zaveda, da ima lahko že majhna nepazljivost hude posledice in kako pomembna je hitra reakcija. Če je vaš nov avtomobil opremljen s sistemom samodejnega zaviranja v sili (AEB), lahko avtomobil sam v hipu predvidi bližajoči se trk in neodvisno od vaše pozornosti še pravočasno pritisne na zavoro. Tudi ko ste popolnoma pozorni na dogajanje na cesti, je zelo verjetno, da se bo sistem AEB odzval celo hitreje od vas samih.

Čeprav sistem AEB trenutno še ni v celoti na voljo v obliki dodatnega varnostnega pripomočka za avtomobile, pa je zato veliko bolj dosegljiv podoben sistem za preprečevanje naleta (FCW). Ta pripomoček sproži zvočna opozorila, ko se z vozilom prehitro bližate drugemu objektu.

Sistemi za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu

Kljub temu, da smo za volanom večinoma zbrani in pozorni, se kar 10 odstotkov nesreč zgodi, ko vozilo zaradi začasne izgube nadzora zapelje na nasprotni vozni pas. Temu se sicer lahko izognemo tako, da za volan sedemo karseda spočiti in osredotočeni. Vsekakor pa je koristno imeti rezervni načrt za primere, ko nam pozornost za hip uide s ceste. Številni proizvajalci avtomobilov zato v svoja vozila dodajajo sisteme, ki zlahka zaznajo zanašanje avtomobila. Ena od rešitev teh sistemov je obračanje volana v tisto smer, ki je na določeni poti najbolj varna izbira.

Vozila je mogoče tudi naknadno opremiti s sistemom za preprečevanje zapustitve voznega pasu. Ta sicer ne bo neposredno vplival na premikanje volana, vas bo pa ob zapustitvi voznega pasu na to opozoril z glasnim zvočnim opozorilom. 

Radarski ali aktivni tempomat (ACC)

Vsi se dobro zavedamo, kako pomembna je varnostna razdalja, a jo je včasih težko dosledno vzdrževati. Pri tem vam lahko pomaga radarski oziroma aktivni tempomat (ACC), ki s senzorji zazna vozilo pred vami. Vaš avtomobil tako lahko samodejno vzdržuje varnostno razdaljo in po potrebi pospešuje oziroma zavira, kar je še posebej priročno ob večjih zastojih!

Sistem za nadzor mrtvega kota

Nihče od nas nima oči na vseh koncih, zato je včasih pravi izziv ohraniti pozornost na cesti pred nami, hkrati pa ves čas spremljati dogajanje okoli nas. A tudi, če bi želeli imeti vse pod nadzorom, se v ogledalih avtomobila ne vidi vsega, saj se pojavi tako imenovani "mrtvi kot", ki ga je nemogoče nadzorovati. Zato so avtomobilisti ustvarili senzorje za nadzor mrtvih kotov, ki so na voljo kot varnostna funkcija v sodobnih avtomobilih, ali kot nadgradnja v obliki varnostnega pripomočka. Namen takšnih naprav je, da zaznajo vozila in ovire v vašem mrtvem kotu in vas nanje opozorijo s pomočjo opozorilnih luči, ki so nameščene na stranskih ogledalih. To vam omogoča, da s hitrim pogledom v stransko ogledalo kar najhitreje zaznate nevarnost.

Sistem za vzvratno vožnjo

Ste morda med tistimi, ki se pri vzvratnem parkiranju ali obračanju vozila na nepreglednem dovozu kar spotite? Potem je sistem za vzvratno vožnjo kot nalašč za vas! S pomočjo parkirnih tipal, kamere za vzvratno vožnjo in zvočnih senzorjev vas ta tehnologija pravočasno opozori, če se vam približuje vozilo, ali pa se vi približujete kakšni oviri. Tudi najboljšim voznikom se namreč kdaj zgodi, da pri vzvratni vožnji ali parkiranju spregledajo kakšen stebriček. Takšen sistem vam pomaga, da ste med vzvratno vožnjo bolj sproščeni in se izognete nepotrebnim trkom.

Asistenčni sistem pred zapuščanjem avtomobila

Otroci so včasih izredno nepotrpežljivi in se jim takoj, ko parkiramo, že mudi iz avtomobila. To pa je lahko precej stresno za starše in tudi nevarno, še posebej ob bočnem parkiranju, ko je izhod iz vozila obrnjen neposredno na prometno cesto. Sistem za nadzor mrtvega kota so zato v številnih novejših avtomobilih nadgradili tudi s posebnim mehanizmom za zaklepanje vrat na zadnjih sedežih. V primeru, da sistem zazna bližajoče se vozilo ali kolesarja, se za nekaj sekund avtomatično zaklenejo avtomobilska vrata in s tem prepreči, da bi otrok ob nepravem času izstopil iz vozila. Tovrstni sistem je praktično nepogrešljiv za vse starše. 

Programska oprema za prepoznavanje obraza

Ena od najbolj naprednih varnostnih funkcij v sodobnih avtomobilih je zagotovo programska oprema za prepoznavanje obraza. Ta celo prepoznava obrazne funkcije in je tako sposobna zaznati, kdaj niste pozorni na dogajanje na cesti. V tem primeru se sproži opozorilo in vas opomni, da se ponovno osredotočite na vožnjo. Od vse tehnologije za izboljšanje varnosti v cestnem prometu, ima ta še največji potencial, da vas spremeni v še boljše voznike.

Sistem za zaznavanje pešcev

Gre za novejšo tehnologijo, ki predstavlja naprednejšo različico sistemov za samodejno zaviranje v sili. Poudarek je na preprečevanju trka s pešci, kolesarji in celo živalmi. Sistem deluje tako, da pri nižjih hitrostih vožnje uporablja kombinacijo radarskih senzorjev in kamer za prepoznavanje ljudi, kolesarjev ali kakšnih drugih manjših premikajočih se ovir (na primer žival) v bližini vozila. .

Sistem za samodejno uravnavanje žarometov

Vožnja v nočnih urah zna biti zaradi omejene vidljivosti še dodatno otežena. To še posebej velja na cestah, kjer je veliko ovinkov. Sistem za samodejno uravnavanje žarometov vam lahko pomaga pri bolj varni vožnji skozi ovinke, s prilagajanjem smeri in dolžine svetlobnega snopa na cesti pred vami. Kako deluje? Medtem ko so običajne luči vedno usmerjene v eno smer, imajo avtomobili, ki so opremljenis tem sistemom, senzorje za spremljanje vožnje in razdalje do nasproti prihajajočih se objektov. S tem boste ob zavijanju bolj jasno videli cesto pred vami, brez nepotrebne osvetlitve robov cestišča.

Prilagodljivo je lahko tudi zavarovanje

Upamo, da vam bodo naši nasveti in razumevanje najnovejše tehnologije za varnost v avtomobilih pomagali pri nadaljnji izbiri vozila. Izkoristite prednosti inovacij in z njihovo pomočjo postanite še bolj previdni in varni udeleženci v prometu. Za vašo finančno varnost pa lahko poskrbi prilagodljivo avtomobilsko zavarovanje. Ali veste, da škoda iz delnega kasko kritja ne vpliva na vaš bonus-malus in se posledično zaradi škode ne poslabša vaš premijski razred za izračun zavarovanja? In da lahko pri G24 Avto izberete tudi kritje Odkup prve škode iz AO in AO+? Ali, da omogočamo tudi pravno zaščito? Spoznajte vsa kritja G24 Avto, sestavite si prilagojeno avtomobilsko zavarovanje po svojih potrebah in si zagotovite še večjo osebno ter finančno varnost. 

Želim si spoznati več o kritjih G24 Avto