09.02.2021 | 4 min branja | Blog

Top nasveti za varno vožnjo med vsemi udeleženci v prometu

Dobra stran avtomobila je, da z njim hitro in udobno prispemo na cilj. Na drugi strani so v prometu udeleženi tudi pešci in kolesarji. Kot voznik morate biti nanje še posebej pozorni, saj je prometna nesreča lahko zanje usodna prej kot za vas. 

Prometna nesreča vas lahko zaznamuje za celo življenje. Zato bodite resnično pozorni na vse ostale udeležence v prometu, posebno kolesarje in pešce na cesti. Obnovite svoje znanje prometnih pravil in poskrbite za dobro avto zavarovanje. Preberite si naših 15 nasvetov za večjo varnost v prometu.

pesci_v_prometu.jpg

15 nasvetov za večjo varnost v prometu

1. Vedno uporabljajte smernike

Tudi kadar ste prepričani, da ste na cesti sami, lahko v mrtvem kotu svojega vozila hitro spregledate pešca ali kolesarja. Navadite se uporabljati smernike, saj boste s tem zagotovili večjo varnost v prometu.

2. Bodite posebej previdni na križiščih

Na križiščih se zgodi največ prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji. Najpogostejši razlog za to je osredotočenost voznikov na druga, večja vozila. Vzemite si čas in se prepričajte, da s svojim ravnanjem ne ogrožate kolesarjev.

3. Dobro poglejte, preden zavijete 

Čeprav na cesti, na katero zavijate, ne vidite nobenega kolesarja, se ta lahko iznenada pojavi poleg vas. Tega se morate ves čas zavedati in biti na to pozorni, še posebej pri zavijanju.

4. Kolesarje in tekače prehitevajte potrpežljivo in jim dajte prostor

Med tekom in kolesarjenjem je precej nadležno, ko vas prehiti avto, ki ne drži varnostne razdalje. Če kolesar ali pešec v napačnem trenutku pade, je prometna nesreča lahko neizogibna. Zato pri prehitevanju vedno držite vsaj en meter varnostne razdalje. Predvsem pa bodite potrpežljivi.

5. Preverite, preden izstopite iz avtomobila

Za nič hudega sluteče kolesarje in pešce na cesti je lahko zelo nevarno, če iznenada odprete vrata svojega avtomobila. Zato dobro poglejte okrog sebe, preden izstopite.

6. Bodite pozorni na signale kolesarjev

To ne velja le za signale, ki jih kolesarji zavestno uporabijo, ko želijo denimo nakazati smer. Poskrbite za večjo varnost v prometu in bodite stalno pozorni na njihove namere.

7. Zmanjšajte moteče dejavnike

Moteči dejavniki so posebej nevarni, kadar so na cesti tudi pešci in kolesarji, pa naj gre za nered v avtu ali za zgovornega sopotnika. Največji od teh je vsekakor vaš telefon. Tudi pri prostoročnem telefoniranju ste manj pozorni na dogajanje v prometu.

8. Avtomobilsko trobljo uporabite samo v nujnih primerih

Čeprav se marsikateremu vozniku to zdi upravičeno, se nepričakovanega trobljenja kolesarji in pešci na cesti lahko zelo ustrašijo. Zato se troblje raje ne dotikajte, če ni res nujno.

9. Uporabljajte ogledala in preverjajte mrtve kote

Uporaba ogledal in pozorno preverjanje mrtvih kotov sta bistvena za varnost v prometu. To še posebej velja, kadar so na cesti tudi pešci in kolesarji.

10. Pravočasno zasenčite dolge luči

Ko vam nasproti prihaja vozilo zagotovo vedno zasenčite svoje dolge luči, pa vendar bi morali to početi tudi pri pešcih in kolesarjih. V nasprotnem primeru jih lahko oslepite in zmedete. 

11. Bodite pozorni na pešce na križiščih

Na križiščih pešci lahko prečkajo cesto, ne da bi pogledali okrog sebe. To imejte vedno v mislih in bodite pripravljeni na hitro zaviranje.

12. Previdno mimo parkiranih avtomobilov

Pešci na cesti se lahko "skrivajo" tudi za parkiranimi vozili. Na takšnih točkah bodite zato posebej previdni. Zagotovite dovolj manevrskega prostora, da se izognete prometni nesreči.

13. Pazljivo z vzvratno vožnjo 

Pri vzvratni vožnji težje vidite kolesarje in pešce na cesti. Zato skrbno uporabljajte ogledala in večkrat preverite mrtve kote. Vozite karseda počasi, da bodo imeli tudi otroci dovolj časa, da se vam umaknejo s poti.

14. Poskrbite za varnost v prometu tudi na znanih cestah

Zagotovo obstaja nekaj poti, ki jih znate prevoziti na pamet. Posledično ste na takšnih cestah manj pozorni. A tovrstna lahkomiselnost voznikov je lahko usodna, posebej za pešce in kolesarje. Zato ne bodite preveč samozavestni, niti na cestah, ki jih dobro poznate.

15. Spoznajte pravice kolesarjev in pešcev na cesti

Preberite si pravila in napotke o tem, kako se morajo pešci in kolesarji vesti na cesti. Obnovite tudi pravila vašega vedenja kot voznika. Tako boste bolje razumeli ravnanje drugih udeležencev in zagotovili večjo varnost v prometu.

Zakaj je zavarovanje avtomobilske odgovornosti obvezno zavarovanje?

Na cesti nikoli niste sami. Kot voznik morate zato poskrbeti za varnost vseh udeležencev v prometu. Ker pa nesreča nikoli ne počiva, morajo po zakonu vsi lastniki vozil pred registracijo vozila skleniti tudi zavarovanje avtomobilske odgovornosti. To zavarovanje krije škodo, ki jo v primeru prometne nesreče povzročite drugim udeležencem v prometu. Ker pa ne zajema poškodb povzročitelja nesreče, je priporočljivo skleniti tudi dodatno zavarovanje voznikam ki se imenuje AO Plus. Obstaja tudi vrsta drugih dodatnih avto zavarovanj, s katerimi si boste zagotovili popolno zaščito zase in za svoje vozilo. Pa srečno pot!